Magyar gazdaság

Bírságot kapott a Gránit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Gránit Banknál lefolytatott vizsgálatát 58 millió forintos bírság kiszabásával zárta. Az intézmény a feltárt hiányosságok megszüntetését már megkezdte.

Az MNB átfogó vizsgálatot folytatott a Gránit Bank Zrt.-nél (Gránit Bank), melynek keretében 2018. március 31-től vizsgálta a pénzintézetet és különösen a vállalatirányítás, a hitelkockázatok kezelése, az értékvesztések elszámolása és az informatika területén tárt fel hiányosságokat – olvasható a jegybank közleményében.

Fotó: Kallus György / VG

Az eljárás során fény derült arra, hogy a vállalatirányítás területén a bank nem felelt meg teljes mértékben a szabályozási előírásoknak, a belső ellenőrzés nem rendelkezett a feladatellátáshoz szükséges erőforrásokkal, valamint a belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és az általa elvégzett vizsgálatok nyomon követhetősége is hiányos volt.

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank a limitkezelés területén talált hibákat, az ügyféllimitek mértéke nem kapcsolódott szorosan az ügyfélminősítéshez és nem minden esetben jelentett valós hitelezési korlátot. Az ágazati limitek kialakítás a sem volt megfelelő, továbbá a hiteldöntések sem voltak teljes mértékben dokumentálva.

Az MNB a Gránit Bank pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán hiányosságokat állapított meg a belső védelmi vonalak, valamint a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban. Az MNB emellett feltárta, hogy a Gránit Bank szűrőrendszere nem felel meg a jogszabályok által előírt feltételeknek.

A jegybank december 31-ig kötelezte a Gránit Bankot a feltárt problémák megszüntetésére, melyről annak – a vezető testületek által megtárgyalt, jóváhagyott – belső ellenőri jelentéssel szükséges beszámolnia.

Az MNB a prudenciális jogszabályok megsértése miatt 43 millió forint, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabálysértések miatt további 15,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankra. 

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt problémák kockázati besorolását. Az intézmény a vizsgálat során teljes mértékben együttműködő magatartást mutatott és már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a Bank biztonságos működését.

Magyar Nemzeti Bank MNB Gránit Bank
Kapcsolódó cikkek