Kilőtt az építőipar, az ágazat termelése az első félévben 7,3 százalékkal emelkedett, júniusban pedig több mint a negyedével, 27,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi közlése szerint – emlékeztetett a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó társaság, amely arra figyelmeztet, hogy a száguldás veszélyekkel is jár.

Miközben az iparági szereplők arra számítanak, hogy a szektor az év végéig elérheti járvány előtti, 4500 milliárd forintos termelési értéke a fejlődést több tényező, így a szakképzett munkaerő hiánya, az alapanyagok drágulása, a hatékonyságot növelő beruházások elmaradása fékezheti.

Az építőipari folyamatok digitalizációja mindhárom problémakörben enyhítheti a gondokat – hangsúlyozza a cég összefoglalójában.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A 350 ezer dolgozót foglalkoztató hazai építőipar rendelésállománya a legfrissebb statisztikák szerint folyamatosan bővül: az épületekre megkötött szerződések volumene júniusban 32, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi értékekhez viszonyítva, az építőipari vállalkozások pedig ötödével több megállapodást írtak alá, mint a megelőző év azonos időszakában. A növekedést az állami lakástámogatási, felújítási programok mellett az infrastrukturális, valamint az ipari beruházások pörgetik, a második negyedévben a KSH 9 százalékot meghaladó növekedést mért az előző év azonos időszakához képest. Az alapanyagok hiánya viszont csúszásokat, sok esetben a tervezett beruházások elhalasztását eredményezheti, ráadásul az építőipar termelői áraiban is megjelent a többletköltségek hatása.

Ma már számos olyan építőipari szoftver elérhető Magyarországon is, amelyek segítségével azonnal lehet reagálni a váratlan eseményekre, például akkor, ha a drasztikus alapanyagár-emelkedés, a szállítási nehézségek miatt módosítani kell az eredeti terveken. A projektek szereplői között folyamatos és közvetlen információcserét biztosító digitális megoldásoknak köszönhetően a kivitelezők a rendelkezésükre álló munkaerővel is hatékonyabban tudnak gazdálkodni, amivel időt és pénzt takarítanak meg. Csökkentik a csúszások esélyét, a hibajavítás felgyorsításával pedig folyamatosan biztosítják az elvégzett munkák megfelelő minőségét

– mondja Simon Szilárd, a bécsi központú PlanRadar magyarországi részlegének vezetője, hozzátéve, hogy a digitalizáció az árrobbanás miatt szükségessé váló szerződésmódosítási egyeztetéseket is felgyorsíthatja, hiszen minden adat azonnal elérhető. 

Az építőanyagok drágulásának témáját a Gazdasági Versenyhivatal kiemelten kezeli, a hatósághoz beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról, „vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben. A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Sürgős beavatkozásokra van szükség, amire a máshol is bevált módszer, a digitalizáció lehet a kézenfekvő megoldás – összegezte a Plan Radar közleménye.