Lakossági napelemes és fűtési rendszerek kiépítését támogató, több mint 200 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő pályázat nyílik meg idén ősszel – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, a pályázat keretösszegét 158,7 milliárd forint uniós és 42,8 milliárdos állami forrás teszi ki. Ahhoz, hogy a napelemes rendszerek által termelt energiát be tudja fogadni, a hálózat megerősítésre szorul, így egy alprogram keretében 103,7 milliárd forintos, 50 százalékos intenzitású uniós támogatással hálózatfejlesztést is végrehajtanak.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A minisztérium számítása szerint a lakossági pályázat körülbelül 35 ezer háztartást érintene, és azok pályázhatnak, amelyben az egy főre eső éves jövedelem 4,850 millió forint alatt van.

A pályázatot november 15-től lehet benyújtani régiónként eltérő időszakban, az első ütemben 100,8 milliárd forint áll majd a lakosság rendelkezésére.

Ha egy háztartás csak napelemet tesz a tetőre, akkor bruttó 2,898 millió forint támogatásban részesülhet, ha emellett fűtés-korszerűsítést is végrehajt fűtőpanelekkel, akkor 9,368 milliós, ha hőszivattyúval, akkor pedig 11,559 milliós támogatást kaphat.