Gyakorlatilag befejeződött az idei nyári aratás, a gazdálkodók 1,5 millió hektárról 8 millió tonna terményt takarítottak be – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülése után. Az adatok szerint

csökkent a termőterület, de ennek hatását  jól ellensúlyozták a betakarított növények hozamai. Az őszi búza vetésterülete például az előző évi 933 ezer hektár után csupán alig több, mint 846 ezer hektár volt.

A csökkenés annak a következménye, hogy az ősz nagyon csapadékos volt, így sokan csak későn, vagy egyáltalán nem tudták elvetni a kenyérgabonát.

Fotó: Bús Csaba

A kisebb termőterületet viszont a rekordnak számító, 5,92 tonnás hektáronkénti átlaghozam annyira kompenzálta, hogy

a tavalyival megegyező, 5 millió tonnás lesz az őszi búza össztermése.

Őszi árpából 1,56 millió tonna termett, ami a szintén kiemelkedő, a tavalyit csaknem 1 tonnával felülmúló, 6,45 tonnás hektáronkénti átlagtermésnek köszönhető.

A többhetes forróság csökkentette a termésmennyiséget, és kisebb szeművé tette az idei gabonát – mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. Az időjáráson túl nehézségeket okozott a gazdálkodóknak, hogy duplájára emelkedett a műtrágyák ára, de drágultak a növényvédő szerek és a vetőmagok is.

A gabonaárak viszont továbbra is magasan vannak, az aratáskori – minden idők legmagasabb indulóárának számító – 62-63 ezer forintos tonnánkénti árról is emelkedtek mintegy 10 százalékkal. 

Továbbra is élénk a búza iránti kereslet: az ipari feldolgozás bővülésével növekedtek a belföldi igények, az exportpiacokon nagy az érdeklődés, és miután a kukoricát megviselte az aszály, a takarmánykeverők is vevőként jelentek meg a búzapiacon, hogy a várhatóan magas árú kukorica egy részét magas fehérjetartalmú búzával pótolják. 

A szakértők szerint az első adatok azt mutatják, hogy az idei búzatermés minősége jobb a tavalyinál, bár ebben is vannak területi különbségek. Összességében azonban az várható, hogy a termés fele étkezési minőségű lesz.