Alighogy elkészült az előző, máris újabb épülő lakóházat vásárolt a saját tulajdonú ingatlanok bérbeadására specializálódott Flatco Real Estate csoport projektcége, a Flatco Teve Társasház Kft. A Teve utcába tervezett, 200 lakásos ingatlan lakásaihoz nettó 7,94 milliárd forintért jutott a társaság, amely már a második lakóházat veszi meg a Metrodom csoporttól. Mint a VG érdeklődésére Jacoby Márta, a  Flatco Real Estate Kft. ügyvezetője elmondta, 

az építési engedélyes tervek megvalósításába korábban és most is beleszólhattak, hiszen a bérlők igényeire akarják szabni az épületeket. A tavaly – ugyancsak nyolcmilliárd forintért – megvásárolt IX. kerületi, Bárd utcai lakóház nemrég készült el, a lakók a napokban költöznek be, többségében egyéves szerződéssel.

A bérlők ötöde másfél-két évre akart szerződni, és várhatóan lesznek, akik élni fognak azzal az egyedi lehetőséggel is, amely szerint a megfizetett bérleti díj 25 százalékát beszámítják a vételárba azoknak, akik később a Metrodom cégeitől vásárolnak lakást. 

Fotó: VG

A második világháború óta nem épült a Bárd utcainál nagyobb magántulajdonú bérház Budapesten, a frissen gazdát cserélt Teve utcai épülettel pedig a Flatco csoport saját tulajdonú budapesti bérlakás-portfóliója lett a legnagyobb a városban 

– összegezte Jacoby Márta. A cégvezető szerint a bérlakáspiacon rendkívül kedvezően fogadták a projektjüket, amely több szempontból is egyedi. Mindenekelőtt azért, mert eleve bérlakásnak tervezett és kialakított lakásmixet dobtak piacra, a bérlői igényeknek megfelelően többségében 30-40 négyzetméteres, erkélyes, garzon-, illetve nappali-hálófülkés kialakítással. A bérházakban közösségi tereket is kiépítenek közösségi konyhával és nappalival, valamint biliárd- és csocsóasztalokkal, X-box szobával felszerelt klubhelyiséget is, és konditermet. 

A Bárd utcába most beköltöző lakók körében komplex felmérést végeznek, amely alapul szolgál a frissen vásárolt újabb projekt lakásainak és közös helyiségeinek kialakításához. A potenciális bérlők igényei szerint felépített újabb bérházzal még közelebb került a cég az ötéves üzleti terv megvalósításához: 1200 saját lakásból álló portfólió a cél. Már 515 lakást és 63 egyéb, kereskedelmi és irodahelyiséget, valamint 450 parkolót adnak bérbe, az utóbbiakat projektenként eltérő áron, havi 5-30 ezer forintért. A lakások bérleti díja is a piaci viszonyoknak megfelelő, vagyis a garzonok 135 ezer forinttól, a nappali + 1 hálószobások 165-180 ezer, a nappali + 2 hálószobások 230 ezer forinttól vannak kiadva. A kiadásuk ráadásul meglepően gyorsan történik, a ferencvárosi bérházban is néhány hét alatt sikerült kiadni az összes lakást. A számítások szerint 15 év alatt megtérülő a bérház megvásárlását részben hitelből finanszírozta az aktívan terjeszkedő társaság, amely további beszállási pontok után kutat a budapesti lakáspiacon – tudta meg lapunk. 

A tapasztalatok szerint a bérlők 80 százaléka 20–35 éves, sokan egyedül bérelnek lakást, de a párok is családalapítás előtt állnak, szinte kivétel nélkül gyerek nélkül költöznek az újonnan épült házakba. Az egységesen kezelt, portaszolgálattal működő épületek olyan hatékony ingatlankezelési lehetőséget rejtenek, hogy a magyarországi piacon 2012-ben megjelent Flatco csoport már felhagyott korábbi üzleti stratégiájával, mert még az egy épületben és egy kézben lévő 10-20 lakás üzemeltetése sem olyan eredményes, mint egy teljes ház folyamatos bérbeadása. A jövőben épp ezért kizárólag saját igényekre szabottan kivitelezett és működtetett bérházakkal készül bővíteni meglévő portfólióját a cég.