A tárcavezető elmondta, hogy a tavaly októberben megnyílt pályázati lehetőség az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Eddig már 2275 őstermelőnek folyósították a támogatás első részletét, ami több mint 4 millió forint nyertes pályázónként

– hangsúlyozta Nagy István. Ez azt jelenti, hogy e kiírás keretében összességében már mintegy 9 milliárd forint segíti a legkisebb termelőként működő gazdálkodókat. Ezt az összeget a pályázók üzemméretük növelése érdekében egyebek között a gazdálkodáshoz szükséges eszközök és gépek beszerzésére, ültetvénytelepítésre vagy akár állatvásárlásra is elkölthetik.

Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a felhívás keretében 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre szóló, egyösszegű átalány jellegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet az olyan meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek, akiknek, amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye, székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban is valamely vidéki térségben volt. Nagy könnyebbség a termelők számára, hogy a pályázati pénz elnyeréséhez nem szükséges önerő.

A Vidékfejlesztési program mezőgazdasági termelők termelési és értékesítési lehetőségeinek fejlesztését segítő pályázati csomagjának részét képező kisüzemi pályázati kiírás mellett folyamatosan zajlik a helyi termékértékesítést szolgáló piacok fejlesztésére kiírt pályázati felhívásra beérkezett kérelmek értékelése is – mondta a miniszter. Az ugyancsak 2020-ban megnyílt felhívás keretében eddig 94 termelői piac megújítására, fejlesztésére, építésére ítélt meg az Agrárminisztérium több mint 7 milliárd forint támogatást.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy mind a kisüzemi, mind a termelői piacok megújítását célzó pályázati felhívásokra továbbra is beadhatók támogatási kérelmek.