Magyar gazdaság

Sokan kivárnak az OKJ-s rendszer megszűnése után

Van olyan képzőhely, ahol még utoljára az OKJ-s tanfolyamokhoz is lehet csatlakozni.

Még most is lehet jelentkezni szeptemberi beiratkozással az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) keretében fogászati asszisztensnek, gyógymasszőrnek, gyógyszertári asszisztensnek, irodai titkárnak, kozmetikusnak vagy lakberendezőnek például az EFEB felnőttképző központnál – gyűjtötte össze a VG. Ezek a képzések 11-12 hónapig tartanak, a tanfolyamok díja pedig jellemzően 200 ezer forint. Kerestük a központot, de nem reagáltak a kérdéseinkre. 

Régi, OKJ-rendszerű képzéseket 2020. december 31-ig lehetett indítani –  mondta a VG-nek Szepessy Hajnalka, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos körülmények, például előképzettség vagy felmentések figyelembevételével egy olyan képzésre még befogadható új résztvevő, ahol az oktatás ütemezése lassabb tempójú. Ez leginkább a vállalatok kérésére indított képzéseknél fordulhat elő. A képzéseket 2022. december 31-ig lehet vizsgával együtt jogszerűen lezárni – tette hozzá a szakember. 

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az idei év január 1-jétől a szakképzés rendszere kettévált, egyrészt az iskolai szakmai oktatásra, másrészt pedig a tanfolyami jellegű felnőttképzésre. Az OKJ után bevezetett szakmajegyzék 174 szakmát tartalmaz. Ezeket a jogszabály szerint kizárólag iskolai rendszerű oktatásban, két-három év alatt lehet megtanulni, a felnőttképző intézmények ezekre már nem készíthetnek fel.

Szepessy Hajnalka szerint az OKJ megszűnésének hírére tavaly – különösen a második fél évben – megnövekedett a képzésekre az érdeklődés. A Perfektnél 6500-an jelentkeztek. Kiemelte: az új képzési struktúra jogszabályi környezete még folyamatosan alakul. Van olyan képzés – mint például a targoncavezetői és az emelőgép-kezelői –, amelyre többen jelentkeztek, de a szabályozás még kilenc hónap után sem jelent meg. A gazdasági képzések programjai pedig a napokban készültek el, így ezek ősszel indulnak. Az idei év második felében a jelentkezők többsége, úgy tűnik, kivár – véli a szakember. Az ilyen, rendszerszintű átalakítások után sokkal lassúbb a teljes jogi környezet rendeződése. 

Példaként említette, hogy nagyon keresett és szakmailag fontos képzés volt a pénzügyi-számviteli ügyintézők érettségire épülő képzése, ez átkerült a szakképzési rendszerbe, a szakmák közé, amelyet kizárólag iskolarendszerben lehet oktatni. Több képzés tartalma és részvételi feltétele is megváltozott, csökkentve a beiskolázhatók körét. Ilyen a népszerű társadalombiztosítási ügyintézésre és bérügyintézésre felkészítő képzés, ezekhez a jelenlegi munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintézőket felkészítő képzés áll a legközelebb. Ám míg korábban az érettségi bizonyítvány volt a képzés megkezdésének feltétele, az új rendszerű képzés megkezdéséhez szakmai előképzettség vagy igazolt szakmai gyakorlat is szükséges, szűkítve a résztvevők számát. A Perfektnél a legolcsóbb tanfolyam díja 80 ezer forint, a legdrágább pedig a vállalkozási mérlegképes könyvelői képzés, amely 460 ezerbe kerül. 

OKJ-s képzés felnőttképzés
Kapcsolódó cikkek