Az IT-szektorban továbbra is alulreprezentáltak a nők, a technológiai szektorban dolgozók csupán 10-15 százaléka nő,

miközben számos olyan pozíció van, amely kiváló lehetőségeket nyújt számukra is. Még mindig sok sztereotípia uralja ezt a területet, az iskolai oktatástól kezdve a pályaválasztáson át a munkahelyi szemléletig – mondta Kalocsai Edith, az INSPYRE szakértője.

A női hallgatók aránya a munkavállalókhoz hasonlóan alacsony az úgynevezett STEM szakok esetében – ilyen az informatikai képzés is. Az Eurostat adatai szerint az EU- átlag 17,7 százalék. 

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyságban 17, az Amerikai Egyesült Államokban 25 százalék ugyanez a mutató. Viszont az utóbbi országban is csupán az informatikai diplomák 19 százalékát szerzik meg nők. Az oktatási intézményekben a mai napig kevés szó esik ezekről a szakmákról az orientáció során, és rengeteg középiskolában továbbra is az a döntő nézet uralkodik, hogy aki jó matematikából, az legyen mérnök, aki jó a humán tárgyakból, az legyen jogász. 

Nagyon sokan azonosítják az IT területét a hardcore fejlesztéssel, holott valójában az IT-ipar egy jóval nagyobb terület. Rengeteg olyan pozíció van az IT-n belül, amihez nem kellenek például az algoritmuselméletek – olyan dolgok, amelyek tradicionálisan riasztottak el tömegeket ettől a területtől

– jelezte Kalocsai Edith. Teljes mértékben az IT területhez tartoznak olyan pozíciók, amelyek nélkül nem tudna működni ez az iparág, mégis alulreprezentáltak a közbeszédben: például a UX researcher, a projektmenedzser, az IT project account director, a grafikus, a tech dokumentációíró specialista, a teszter vagy éppen a sitebuilder. 

A piac rengeteg lehetőséget nyújt. Egy-egy digitális termék sikere valójában sosem egyetlen fejlesztési siker, hanem a folyamat összes részének a sikere,

ez nem a fejlesztésnél kezdődik, és nem is ott ér véget. A közös siker egyaránt múlik azon, hogy egy UX researcher megfelelő válaszokat tud-e adni a felhasználói visszajelzésekről, vagy hogy a minőségbiztosító tesztelő biztosítja-e, hogy az elkészült termék minden eszközön és minden körülmények között hiba nélkül üzemeljen. Ezek tehát nem olyan kérdések, amelyek az adott munkatárs nemétől függenek, ellenkezőleg, éppen azt mutatják, hogy az IT-szektorban mindenki megtalálhatja magának a megfelelő helyet – tette hozzá a szakember.