Matolcsy György a Magyar Nemzet oldalán publikált írásának fókuszában a gazdaságpolitika intézményi tartalékai álltak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint 2020-ban kezdődött hét szűk esztendőből még csak kettő telt el, így további öt viharos évre kell készülnünk.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jegybankelnök szerint a technológiai forradalmak teljes fordulatot hoznak majd a pénz, az energia, az adatok, a feldolgozóipar és a hadviselés területén. Közben beléptünk a gazdaságtörténet új „ötvenéves” és „nyolcvanéves” szakaszaiba is. Várható tehát az 1970-es évtized és az 1940-es évtized gazdasági mintázatainak újraéledése. Egyre nagyobb egy új és erős pénzügyi válság valószínűsége a világgazdaságban.

Matolcsy az előző évtizedből, valamint a jelenlegi váltásgkezelésből tizenkét tanulságot is levont.

Bár a növekedési pályára állítást és a 2013-as jegybanki fordulatot pozitívumként emelte ki, néhány kormányzati lépéssel szemben kritikus hangot is megütött. Többek között a Pénzügyminisztérium létrehozásának körülményeit és az ITM túl széles feladatkörét sorolta ebbe a kategóriába, és hiányosságnak tartja, hogy a gazdaságpolitikai központ szerepét a hazai intézményrendszerben senki nem tudja betölteni jelenleg.

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságot Matolcsy szerint az MNB és a pénzügyi rendszer sikeresen kezelte, a külföldi tőkebeáramlásért felelős tárca kitűnően működött, az ITM sikeresen készítette elő az intenzív felzárkózási pálya feltételeit.

Az MNB első embere szerint ugyanakkor továbbra is hiányzik a kormányzat gazdaságpolitikai elemző agya és cselekvési központja, emiatt a gazdasági válságkezelés így közepes eredményt mutat – eddig.