A baromfitenyésztés a magyar mezőgazdaság egyik legversenyképesebb és egyik legnagyobb koncentrációval rendelkező ágazata – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán.

Fotó: Lang Róbert

Farkas Sándor a XXII. Libafesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián azt mondta, a baromfiágazat 50 ezer embernek nyújt megélhetést, közülük 8-10 ezren víziszárnyas-tenyésztéssel foglalkoznak. A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik – tudatta a politikus.

Az egy főre jutó éves baromfihús-fogyasztás Magyarországon 35 kilogramm körül alakul, több mint egyharmadával haladja meg az uniós átlagot. 

Az elmúlt években a baromfihús az ország harmadik legfontosabb agrárexportcikkévé vált.

Az előrejelzések szerint középtávon is a baromfihús-fogyasztás növekedése várható. Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a madárinfluenza egyaránt sújtotta az ágazatot. A gyors intézkedéseknek köszönhetően sikerült korlátozni a madárinfluenza terjedését, Magyarország teljes területe megkapta a fertőzésmentes státuszt. A vendéglátás és a turizmus újraindulása kedvező hatással van a szektorra – mondta a politikus.

Az agrártárca a Baromfi Terméktanáccsal szorosan együttműködve fogyasztásösztönző kampányokkal hívja föl a figyelmet a jó minőségű magyar baromfira, a vásárlók tájékozódását segíti, hogy a termékeken jelentős részben megtalálható már a származási ország megjelölése.

Az idén 12 milliárd forintos keretösszegű állatjóléti támogatás áll az ágazat szereplőinek rendelkezésére, a betegségek megelőzésére és felszámolására pedig 2,5 milliárdot biztosít a kormány – mondta az államtitkár, hozzátéve: a vidékfejlesztési támogatások is segítik a baromfitartó telepek korszerűsítését, újak építését, a járványügyi kockázatok csökkentését.