Néhány napos őszi, külföldi kirándulás után is szükséges és arányos lehet a munkáltató részéről, ha arra kéri a munkavállalót, hogy hazaérkezéskor néhány napot dolgozzon otthonról, esetleg csak negatív PCR-teszt birtokában térjenek vissza az irodába

 – mondta a VG-nek Gál Brigitta ügyvéd, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda munkajogi csoportvezetője. A távmunka elrendelése és az óvatosság attól is függ persze, hogy honnan tér haza a munkavállaló, és milyen munkakörben dolgozik, valamint hogy az intézkedések szükségességét a munkavédelmi kockázatértékelés alátámasztja-e. Az ügyvéd szerint indokolt lehet ilyen intézkedés alkalmazása, ha a munkavállaló utazásra nem javasolt vagy fokozott biztonsági kockázatot rejtő országból tér vissza, vagy ha olyan munkakörben dolgozik, ahol más emberekkel, ügyfelekkel, vendégekkel érintkezik, és enyhébb védelmi intézkedésekkel, például maszkviseléssel vagy plexifal alkalmazásával, a járvány terjedése munkavédelmi szakember vagy üzemorvos szerint nem előzhető meg. 

Fotó: Karnok Csaba / MTI

Az ügyvéd kiemelte: 

egyelőre az egészségügyi dolgozókat leszámítva más iparágban a koronavírus elleni védőoltás felvétele nem kötelező, ezért a munkáltató nem bízhat abban, hogy akár a többi munkavállaló, akár az ügyfelek, vendégek védettsége ilyen módon biztosítva lenne. 

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit. A munkáltatók tehát, ha ez munkavédelmi kockázatértékelés és üzemorvossal történt egyeztetés alapján indokolt, valamennyi munkavállaló egészségének védelme érdekében bevezethetik a szigorúbb védelmi intézkedéseket, amennyiben ezek arányosak az elérni kívánt céllal – mondta Gál Brigitta. 

Az ügyvéd szerint 

a munkáltató által kezdeményezett PCR-tesztelés elvégzésének költségét javasolt a munkáltatónak viselnie, illetve meg kell vizsgálni annak a feltételét is, hogy az otthoni munkavégzés elrendelésének törvényi feltételei adva vannak-e. 

Ha a munkavállaló a home office-ban nem tudja ellátni feladatait, és szabadság kiadásának a törvényi feltételei sem állnak fel, akkor állásidőre járó alapbér-fizetési kötelezettsége keletkezhet a munkáltatónak, ha a keresőképes munkavállaló távol maradását kezdeményezi. Tapasztalatok szerint a munkáltatók elővigyázatosak, általában üzemorvos és munkavédelmi szakember bevonásával végeznek kockázatértékelést az egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények biztosítása érdekében, és belső szabályzatban rögzítik a járvány terjedésének megelőzése és az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében bevezetett intézkedéseket – tette hozzá Gál Brigitta. 

A szigorúbb védelmi intézkedések alkalmazása leginkább a vendéglátás, az élelmiszeripar területén, illetve a sok munkavállalót foglalkoztató cégeknél, gyártósorok mellett dolgozóknál lehet indokolt és szükséges. 

Az ügyvéd szerint elvárható a munkáltatótól az is, hogy rendszeresen tájékoztassa az alkalmazottakat arról, hogy milyen intézkedéseket vezet be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. A munkavállalóktól pedig elvárható, hogy együttműködjenek ezen intézkedések végrehajtásában, a jogszabályok által előírt keretek között.