Jövőre még beleférne az iparűzési (ipa) megfelezése, érdemes rajta elgondolkodni, de a döntéssel meg kell várni, hogy mit hoz a járvány negyedik hulláma – nyilatkozta a Népszavának Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a lépés segítené a vállalkozásokat, amelyek így többet költhetnének fejlesztésekre, ráadásul a felvetést az önkormányzatok sem utasították el egyhangúlag.

Ha újra terítékre kerül a kérdés, akkor iparkamarai elnökként nem is tehetnék másként, minthogy támogatom az erre vonatkozó javaslatot.

Parragh László
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Hozzátette: a jelenlegi iparűzésiadó-rendszer nem igazságos. Van egy ipari centrum, amely egymaga fölözi le az ott megtelepedett gyárból származó nyereséget.

Az iparűzési adót jobban szét kellene teríteni. A jelenlegi rendszer nem segíti a gazdaság fejlődését, és az önkormányzatok számára sem kedvező, így ezt előbb-utóbb ki kell dobni és egy új rendszert alkotni

– magyarázta Parragh.

Máshogy látják a felvetést a fővárosban. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nehezen lesz alátámasztható az ipa megfelezésének jövő évi fenntartása, különösen annak fényében, hogy az állam az idén nominálisan több adót szedett be, mint például a válság előtt, miközben az önkormányzatok ebből származó bevételeit erőteljesen csökkentette.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke úgy reagált, hogy mivel az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevétel 80 százalékát működésre költik,

ezt elvonni nem lehet, hiszen a kötelező feladatokat így is, úgy is el kell végezni, ehhez pedig szükség van erre a forrásra.

Ahogy arról a VG csütörtökön beszámolt: az önkormányzatok a következő hetekben kapják meg a kieső helyi iparűzésiadó- (hipa) bevételek kompenzációjának utolsó, 50 milliárd forintos részletét. A huszonötezer főnél nagyobb települések közül 32-nek összesen 23 milliárd forint támogatást ítélt meg a kormány, míg a nagyvárosok esetében egyéni döntések születtek.

A globális adó hozhatja el a hipa átalakítását

Régóta szorgalmazzák az érdekképviseletek az iparűzési adó átalakítását, a globális társasági adó miatt erre most esély mutatkozik.