A következő hetekben kapják meg az önkormányzatok a kieső helyi iparűzésiadó- (hipa) bevételek kompenzációjának utolsó részletét, ezzel a kormány teljes egészében megtéríti a legkisebb települések veszteségeit – tudta meg a VG. A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy a koronavírus-járványra tekintettel a kkv-knak idén csak a helyi iparűzési felét kell megfizetniük. Mivel több ezer önkormányzatot érintett az intézkedés, a kabinet már akkor jelezte, hogy a 25 ezer fő alatti települések veszteségeit automatikusan pótolja. A kormányrendeletnek megfelelően júniusban megkapták az önkormányzatok a kompenzáció első részét, most pedig érkezik a második, egyben utolsó rész. 

Ezenfelül összesen 32, huszonötezer főnél nagyobb településnek ítéltek meg összesen 23 milliárd forint támogatást. 

Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI

A legnagyobb összeget Debrecen (2,9 milliárd), Pécs (2 milliárd), valamint Szeged (1,9 milliárd) kapta. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a 150 milliárd forint bevételkiesés közel felét térítette meg az állam, ugyanis a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja mintegy 50 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek.

Nem tartom valószínűnek, hogy a hipát a jövőben kivezetik, de az 1 százalék maximálás egy kifejezetten vállalkozóbarát, adózókat idején segítő intézkedés, amely valószínűleg sok kkv-nak jelentett érdemi segítséget – értékelt a VG-nek Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda adószakértője, miután arról kérdeztük, hogy várhatóan mi lesz az adónem sorsa. Hangsúlyozta, hogy 

már csak azért sem valószínű a hipa elvonása, mert az Alkotmánybíróság márciusi határozatából az következik, hogy egy ilyen intézkedés alkotmányossági aggályokat vetne fel. 

Az AB ugyanis a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése kapcsán kimondta, hogy a helyi kötelező feladatok fedezetét megteremtő helyi adóbevételeket veszélyhelyzet idején is legfeljebb csökkenteni lehet, de ez nem lehetetlenítheti el az önkormányzatok működését. Ennek megfelelően Bajusz Dániel nem tud olyan kezdeményezésről, amely a hipa teljes, kellő kompenzáció nélküli megszüntetésével járna, ugyanakkor azt elképzelhetőnek tartja, hogy később a központi államháztartásba szedik be és onnan osztják majd újra. Ennek előjele lehet, hogy ettől az évtől már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül kell bevallani az adót. 

A hipában ugyanis torzulások is előfordulnak, nem biztos, hogy minden település részesül abból a bevételből, amely az ő infrastruktúráját is megterhelő iparűzési tevékenységből befolyik

 – mutatott rá az adószakértő.