Az idei év egyik legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, amelynek keretében a Semcorp kínai vállalat lítiumion-akkumulátorokhoz kapcsolódó szeparátorfólia-gyártó üzemet létesít 2022 végéig. 

A több mint 65 milliárd forintos projekthez az állam 13 milliárdos támogatást biztosít, ezáltal 440 új munkahely jön létre a városban

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Semcorp első külföldi gyártóegységét a cívisvárosban hozza létre,

a 97 ezer négyzetméteres üzem 2023 első negyedévében kezdi meg működését, s ennek köszönhetően a piacvezető cég kapacitása 12 százalékkal növekszik. 

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 A külgazdasági és külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, hogy 

az új világgazdasági korszak több meghatározó, forradalmian modernizálódó ágazatában is mára Keletről fújják a passzátszelet, így van ez az elektromosautó-iparban is.

Minderre példaként hozta fel, hogy míg 2007-ben a globális beruházások 81 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, és csak 17 százalékát keletiből, 

2017–18-ra ez az arány nagyjából kiegyenlítődött, a tavalyi fekete évben pedig teljesen megfordult: a Kelet részesedése 70 százalékosra nőtt, a Nyugaté 29 százalékosra csökkent.

Hozzátette, Kína a világ gazdasági teljesítményének 2000-ben mindössze a 4 százalékát adta, míg ma a 18 százalékát, és tavaly már a távol-keleti ország volt az Egyesült Államok és az Európai Unió első számú kereskedelmi partnere is.

A tárcavezető emellett rámutatott, hogy a nyugati világ technológiai fölénye jelentősen mérséklődött, s aláhúzta, hogy például az elektromosautó-ipar legnagyobb akkumulátorgyártói mind keleti cégek. Márpedig szerinte ezen vállalatok beruházási döntéseitől is függ, hogy az EU mely tagállamai lesznek sikeresek a következő években.

Szijjártó Péter közölte, hogy 

a Semcorp első külföldi gyártóegységének számító 97 ezer négyzetméteres üzem létrehozása a magyar–kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezetét jelenti.

A munkálatok nyáron már megkezdődtek, a létesítmény a tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését, s ennek köszönhetően a területén piacvezető cég kapacitása 12 százalékkal növekszik. 

Magyarországon 400 millió négyzetméter szeparátorfóliát fognak gyártani évente. Végezetül a miniszter kiemelte, hogy a keleti nyitás megindítása igazi gazdasági sikertörténetnek számít, és ezt mára a bírálóknak is el kell ismerniük. 

Az elmúlt tizenegy évben 28 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és a tőle keletre fekvő államok között. Az országban 2019-ben Dél-Korea, 2020-ban Kína volt a legnagyobb beruházó. Magyarország kereskedelmi forgalma Kínával az idei első fél évben 24 százalékkal emelkedett, a magyar kivitel volumene pedig 51-gyel.