Júniusban a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Májushoz viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,6, az importé 1,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében. A kivitel értéke 10,5 milliárd euró (3676 milliárd forint), a behozatalé 9,9 milliárd euró (3456 milliárd forint) volt. 

Fotó: Arpad Kurucz /MTI

Az év első felében a kivitel volumene 21, a behozatalé 16 százalékkal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,6 milliárd euróval nőtt, és 3,7 milliárd eurót tett ki. A kivitel értéke 59,6 milliárd euró (21,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 55,9 milliárd euró (20,0 ezer milliárd forint) volt.

Júniusban az euróban kifejezve az export értéke 22, az importé 25 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 12, a behozatalé 13 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi egyenleg 98 millió euróval romlott. (Az aktívum 51 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A gépek és szállítóeszközök 2020. júniusi áron számított kivitele 21, behozatala 24 százalékkal bővült. A közúti jármű exportja közel negyedével, importja több mint negyedével nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A feldolgozott termékek exportvolumene 16, importvolumene 13 százalékkal nagyobb lett.

A forgalomnövekedést az exportban és az importban döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, ezen túlmenően a kivitelben a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék, a műanyag-alapanyag, a behozatalban pedig a vas és acél forgalma is befolyásolta.

Az energiahordozók exportvolumene 16, importvolumene 18 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakinál.

A csökkenés az export- és az importoldalon egyaránt döntően a természetes és mesterséges gáz drasztikus visszaesésével magyarázható, ezen túlmenően az importoldalon a kőolaj és kőolajtermék, valamint a villamos energia kismértékű mérséklődése is befolyásolta a forgalomváltozást. A