Péntektől már nem csatlakozhatnak új ügyfelek a fizetési moratóriumban lévők táborához: legkésőbb csütörtökön ugyanis meg kell érkeznie a belépőnyilatkozatnak azoktól az arra jogosult adósoktól, akik nem tartoznak a hatálya alá, de igénybe kívánják venni.

Péntektől viszont azok az ügyfelek, akik csütörtökön már a fizetési moratóriumban vannak, és jogosultak lehetnek a hosszabbításra, nyilatkozhatnak pénzügyi szolgáltatójuknak a fenntartás iránti igényükről: erre október végéig van lehetőségük, ha nem élnek vele, akkor automatikusan kiesnek az érintetti körből.

Fotó: AFP

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány úgy döntött, hogy a hitelmoratóriumot rászorultsági alapon, a hiteladósok egy részének 2022. június 30-ig fenntartja. A hosszabbítás ugyanakkor már nem automatikus, tehát ha valaki az érintetti körbe tartozik, saját magának kell online vagy személyesen igényelnie az újabb haladékot. A moratórium további hosszabbítására – kissé leegyszerűsítve – azok a lakossági ügyfelek jogosultak, akik gyermeket várnak vagy nevelnek, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak, vagy a jövedelmük az előző évhez képest csökkent. A vállalkozások közül pedig azok kérhetik a hosszabbítást, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei év első felében folyamatosan csökkent a moratóriumot igénybe vevő ügyfelek száma.

A múlt év decembere és idén május között összesen 184 ezer lakossági hitelszerződést léptettek ki az ügyfelek a törlesztési moratóriumból, és kezdték el fizetni ismét azok havi részleteit bankjuknak: ezen belül 42 ezer lakáshitel és 64 ezer személyi vált ismét törlesztővé.

A vállalati hitelek közül 20 ezernél kezdték meg ismételten a szerződő felek tartozásuk teljesítését. A lakossági moratóriumos hitelek állományában mindez kedvező tendencia – állapította meg az MNB, hozzátéve, hogy tavaly év végén ugyanis még a fizetési stopra jogosult (tehát a hitelintézetek által 2020. március 18-ig kihelyezett) lakossági hitelek nagyobbik fele, 54 százaléka volt a moratórium védőhálója alatt, idén májusra viszont ez az arány már 49, júniusra pedig 48 százalékra csökkent.

A jegybank és a Magyar Bankszövetség az elmúlt időszakban többször is felhívta a figyelmet arra, hogy saját anyagi érdekük miatt is kiemelten fontos, hogy a fizetési stopban ma részt vevő adósok többsége mielőbb újból megkezdje hitele törlesztését, és a moratórium hosszabbításával csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak e védőhálóra.