A bérbeadási folyamatok nagyobb nyilvánosságát és átláthatóságát biztosítja a kedden délután élesített MNV Bérleti Licit Portál, amelyet első körben 11 bérbe vehető ingatlannal indítottak el, de folyamatosan töltik fel a kínálatot, ami év végére már várhatóan meghaladja a százas nagyságrendet – jelentette be Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár.

Az új licitportált olyan állami tulajdonú ingatlanokkal indítottak útjára, amelyek nem minősülnek az állam számára stratégiai közfeladat ellátásához szükséges vagyonnak, ezért bérbeadással hasznosíthatók. A bárki által, bárhonnan, akadálymenetesen, akár angol nyelven is elérhető, de ügyfélkapus regisztrációval használható portálon üdülő, lakóház, garázs, irodaházi területek egyaránt elérhetők.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az új, korszerű, a mai digitális igényeket kielégítő portál éles indulása kapcsán az államtitkár felidézte azokat a mérföldköveket, amelyek mentén eljutottak a portál létrehozásához. 2010-ben a kormány az előzőhöz képest merőben új vagyonpolitika mellett döntött, és ennek keretében megállította a rablóprivatizációt, megteremtette a felelős vagyongazdálkodás kereteit, átláthatóbbá tette a vagyonkezelési viszonyokat, és nem utolsó sorban visszaszerezte a stratégiai szempontból fontos vagyonelemeket. Mindezzel párhuzamosan elindítottak egy konszolidációs folyamatot, amely az ésszerű gazdálkodás és a hatékony forrás felhasználási elvét tartja szem előtt – sorolta az államtitkár. Ez azt jelenti, hogy az állam is lehet jó gazda – tette hozzá. 

Letisztult, értékteremtő nemzeti vagyonportfólió létrehozását tűzte célul a kormány, amely nagymértékben hozzájárulhat az ország versenyképességének növeléséhez.

Az elektronikus aukciós rendszer működtetésével átlátható módon portfóliótisztítást hajtottunk végre, melynek eredményeként egy letisztult állami portfólióval rendelkezik az MNV Zrt.

– szögezte le az államtitkár a portál elindításához időzített sajtóbemutatón.

Az állam folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az ingatlanvagyon szerkezetét, összetételét, hogy az mindig a közfeladat ellátás aktuális igényeihez igazodhasson. Az ésszerű és gazdaságos hasznosítás érdekében az állami körét hosszú távon olyan vagyonelemekre kell szűkíteni, amelyek stratégiailag kiemelten fontosak, működésük gazdaságos, sőt hasznot is hoz, tulajdonban tartásuk feltétlenül szükséges az állami feladatok ellátásához. Azon vagyonelemektől, amelyek társadalmi célokat, illetve közfeladat ellátást nem szolgálnak, így tulajdonban tartásunk sem szükséges, észszerűbb megválni – mondta.

A portfóliótisztítás céljából 2015-ben létrehoztak egy nyilvános és átlátható online aukciós rendszert, az elektronikus árverési portált, aminek köszönhetően az államnak eddig több mint 75 milliárd forint bevétele származott.

Ugyanakkor az állam rendszeresen segíti az önkormányzatokat és az egyházak működését is, illetve segítséget ad közfeladataik ellátásához ingyenes vagyonjuttatással. Idén eddig több mint 10 milliárd forint értékű vagyont adott át térítésmentesen a kormány. Erre vonatkozóan az első döntés áprilisban született meg, amely alapján 43 települési önkormányzat ingyenesen jutott 78 darab ingatlanhoz, továbbá két egyházi jogi személy kapott két ingatlant, mindösszesen hatmilliárd forint értékben. Ezt követően egy szeptemberi kormánydöntés értelmében 12 megyei, illetve települési önkormányzat kapott 16 darab ingatlant, és négy egyházi jogi személy pedig öt ingatlant. Ezek értéke 4,3 milliárd forint. A hasznosítás során minden esetben a gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség elvét veszik figyelembe, az MNV Bérleti Licit Portál indulásával pedig a hasznosítás egy másik módjának, a bérbeadásnak kívánnak új lendületet adni – hangzott el.

A fejlesztés pénzügyi háttere egy uniós operatív program, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Program volt.