Megközelítőleg 2500 magyar felsőoktatási hallgató pályázott az Erasmus Plusz ösztöndíjprogram keretében az elmúlt tanévben – közölte a VG-vel a Tempus Közalapítvány (TKA). Hozzátették: a magyar hallgatók számára külföldi részképzésekre hatmillió, szakmai gyakorlatok megvalósítására több mint 3,5 millió eurót biztosított a program a 2021-es projektévben. Ezen túlmenően az alapítvány 1,2 millió eurót különített el a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak és 50 ezret a tartós betegséggel élő hallgatók támogatására. 

Kérdésre válaszolva azt írták, a diákok által leginkább favorizált célországok Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország. 

Fotó: KALLUS GYORGY / VG

Az 2021–2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus Plusz program is új szakaszba lépett. A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak. 

A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető az idén.

A TKA-nál számtalan pályázati program érhető el, az oktatás és képzés minden szereplőjének kínálnak lehetőségeket. Ilyen többek között a  Campus Mundi program, amely egyrészt a hallgatói mobilitást támogatja, másrészt a felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növeléséhez járul hozzá, és összesen 9,2 milliárd forinttal támogatja a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének fejlesztését a 2016–2021 közötti időszakban. 

Az idei tanévben jöhetnek elsőként a Diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogram keretében Magyarországra a külföldi hallgatók – válaszolta az alapítvány. A pályázatban részt vehetnek a világ minden országában élő magyar diaszpóraközösség tagjai, kivéve az Európai Unióban élőket, a Szerb Köztársaság és az ukrajnai Kárpátalja megye lakosait. A Diaszpóra ösztöndíjprogramot a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányításával a Tempus Közalapítvány koordinálja. A képzési szintet tekintve a válaszadók harmada alapképzésre jelentkezne, mesterképzésre szintén a harmaduk, az integrált, osztatlan mesterképzés iránt pedig minden ötödik válaszoló érdeklődik. A kutatás résztvevőinek 14 százaléka doktori képzésre jönne magyar egyetemre, valamivel több mint a fele angol nyelvű képzésen venne részt, 33 százalékuk pedig magyar nyelven hallgatná az előadásokat. 

A TKA ösztöndíjprogramjaiban több mint 50 hazai felsőoktatási intézmény vesz részt. A nyilvánosan elérhető adatok szerint az alapítvány 2020-as mérlegfőösszege 8,8 százalékkal, 16,5 milliárd forintról 17,9 milliárdra nőtt.