A az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tervező, kivitelező, mérnöki szolgáltatást nyújtó vállalkozások bevonásával készített felmérést az építési piacon az első nyolc hónap tapasztaltairól. A 400 válaszadó között mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás is szerepelt, országos lefedettséggel.

A felmérésben csupán a válaszadók 25 százaléka jelezte, hogy várakozása szerint nyereségesebb évet zár 2021-ben mint tavaly, 48 százalék szerint nem javul a jövedelmezősége, a fővárosiak többsége pedig csökkenésre számít.

Fotó: Vemi Zoltan / VG

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta:

Budapesten azért lesz rosszabb az építőipari cégek jövedelmezősége, mert a fővárosban az országosnál magasabb a nagy értékű, hosszú átfutási idejű munkák aránya, amelyeknél nem tudják a szerződéseket módosítani, így a cégek az áraikban az emelkedő építőanyagárakat sem tudják érvényesíteni.

A felmérés szerint az építőipari alapanyagok és termékek áremelkedése, a munkaerő drágulása nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét: a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket egyaránt.

Az árváltozások miatt a legtöbb esetben nem lehetett a korábbi vállalási áron teljesíteni a kivitelezést, a megrendelőknek és a kivitelezőknek kompromisszumot kellett kötniük. Ez lehetett a szerződés módosítása, árkorrekció, a műszaki tartalom megváltoztatása, feladatok részleges időbeli átütemezése.

Koji László elmondta, hogy

a kivitelezők az év végégig már nem számítanak az építőanyagok további áremelkedésére. Abban bíznak, hogy a kritikus termékeknél ( fa, hőszigetelő anyagok, elektromos kábelek) az árak valamennyit visszakorrigálnak.

Az ÉVOSZ felmérésének adatai szerint az első fél évben 2020 végéhez képest a fővárosban, illetve országosan a faanyagok ára 86, illetve 160 százalékkal, a hőszigetelő anyagoké 38, illetve 45 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig Budapesten és országosan egyaránt 35 százalékkal nőtt.