Magyar gazdaság

Rossz hír érkezett az inflációról

A vártnál is nagyobb lett az augusztusi pénzromlás a KSH becslése szerint.

Derűlátók voltak az elemzők a VG hétfői konszenzusában, amikor többségében azt jósolták, hogy hibahatáron belül emelkedett csak az éves infláció mértéke augusztusban a júliusi adatokhoz képest. A lapunknak megszólaló szakértők összességében 4,7 százalékos inflációt vártak augusztusra a júliusi 4,6-es eredmény után. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggeli közlése szerint azonban végül 4,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami már előrevetíti az őszi hónapokra várt jelentős drágulást.

Fotó: Fabian Sommer / dpa Picture-Alliance via AFP

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal növekedtek – olvasható a KSH közleményében. 

Szintén nagyot nőtt az étolaj (30,6 százalékkal), a munkahelyi étkezés (9,2), a margarin (9,1), a baromfihús (8,9), a liszt (8,2), a büféáruk (7,2) és az éttermi étkezés (7 százalékkal) ára is 2020 augusztusához képest. Nagy ugrást mutatnak a szobabútorok (10,8 százalékkal), az ékszerek (10,5), az új személygépkocsik (7,9) és a járműüzemanyagok (21,7 százalékkal) is. 

Havi viszonyításban az élelmiszerek ára 0,2, az üzemanyagok 0,8, a szolgáltatások pedig 0,4 százalékkal kerülnek többe.

KSH dohány élelmiszer infláció
Kapcsolódó cikkek