Az idén négyszeres volt a túljelentkezés a Green Fox Academy junior szoftverfejlesztő képzésein a korábbi évekhez képest, míg a részmunkaidős, munka mellett végezhető képzés iránti érdeklődés megduplázódott

– mondta a VG-nek Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője. A vállalatok egy átmeneti megtorpanás után ez év elejétől újra nagyon keresik a junior programozókat.

A Codecoolnál is nőtt a jelentkezők száma az előző két év óta: ezen a nyáron csaknem 600-an, tavaly körülbelül 450-en jelentkeztek a júliustól augusztus végéig tartó időszakban. A vállalkozástól kapott válasz szerint globálisan 50 százalékkal nagyobb diákszámot ért el a nyár elejére jellemző kisebb érdeklődés és a járvány ellenére. 

Fotó: Shutterstock

A PROGmasters egy kéthetes ingyenes online informatikai alapozó képzést indított, ezt a második fél évben eddig 1200-an kezdték el, és közülük 121-en jelentkeztek a karrierváltást célzó 26 hetes fejlesztő vagy a héthetes szoftvertesztelő képzésre – közölte lapunkkal a cég. A PROGmasters az előző évekhez hasonlóan az idén is arra számít, hogy a szigorú felvételi miatt az érdeklődőknek nagyjából a 3 százalékát veszi fel. A legutóbb, márciusban végzett csoport hallgatói átlagosan bruttó 450 ezer forintot keresnek, de nagy a szórás, nem ritka a 600 ezer forintos kezdő fizetés sem. 

A Green Foxnál végzettek átlagosan bruttó 450 ezer forintos bért kapnak a képzés utáni első munkahelyükön, de az alumnikutatásuk szerint a három-négy éves tapasztalattal rendelkezők már a bruttó 840 ezret is megkeresik. 

A Codecool is arról számolt be, hogy a kezdő fizetések többnyire bruttó 450-500 ezer forintosak, de folyamatosan nőnek, iparágtól és cégtől függően.

A munkaadók egyre inkább igénylik a saját technológiájukra felkészített, azonnal projektre állítható szakembereket, ennek az elvárásnak a teljesítése pedig új utakat nyit a vállalati együttműködésre alapozott, speciális készségeket nyújtó képzésekben.

„Ezek a képzési formák már a cégek egyedi igényei szerint kidolgozott tananyagra épülnek, rugalmasan alakíthatók, tervezésüket és megvalósításukat is mi végezzük” – emelte ki Fachs Anita. Már trendként beszélt arról, hogy a kiválasztásban hangsúlyos lehet a jelölt más területen szerzett tudása is. Például, ha egy junior programozó korábbi képzettsége és munkatapasztalata folytán erős közgazdasági, pénzügyi ismeretekkel rendelkezik, a munkaadó a két szakterület kombinációját nagyon jól hasznosíthatja, s ezt a felajánlott pozícióban és fizetésben is kifejezi.

A Codecool tájékoztatása szerint az elmúlt másfél év alapvetően megváltoztatta a diákoknak a tanulási módszerekhez való hozzáállását, az online tanulás egyre népszerűbb, főleg a vidékiek körében,

akik közül sokan nem tudnak a képzés idejére, egy évre a fővárosba vagy Miskolcra költözni úgy, hogy közben nem dolgoznak. Ezért az iskola elindította az állásgaranciás online full stack képzését, így gyakrabban, nagyobb földrajzi diverzitással és több diáknak tud kurzusokat indítani.