A lakosság fele sem 10 éve, sem most nem rendelkezik megtakarításokkal, míg a személyi kölcsönök összege folyamatosan nő – derült ki a Cofidis Monitor reprezentatív, jubileumi kutatásából.

Fotó: Shutterstock

A felmérés szerint 17 százalék számolt be arról, hogy pénzügyi téren bejöttek a várakozásai és 28 százalék számolt be arról, hogy jobbnak érzi az anyagi körülményeit. 

Az emberek közel fele azonban csalódott, az ő pénzügyeik az egy évtizede tervezettnél rosszabbul alakultak. 

A 30 év alattiak számára volt a leginkább pozitív anyagi értelemben az elmúlt tíz év, míg a felé közeledők csalódtak a legnagyobbat.

A különbségek azonban nem csak az életkor szerint, de a nemek között is kifejezetten nagyok. 

A nők több mint felének rosszabb az anyagi helyzete a tíz éve vártnál, míg a férfiaknál ez csak 42 százalék. 

A megtakarítások hiányáról – most és 10 évvel ezelőtt is – a nők 61 százaléka számolt be, míg a férfiaknál 39 százalék nyilatkozott így.

Az elmúlt évtizedben a magyarok pénzügyi helyzetére komoly hatással voltak a devizahitelek és az abból történő kilábalás, aminek hatására a válaszadók fele állítja, hogy ma óvatosabb a pénzügyek terén és megtervezi a kiadásait, 40 százalékuk pedig többet próbál megtakarítani, mint tíz évvel ezelőtt. Ennek megfelelően 

már 40 százalék rendelkezik megtakarításokkal a 2011-es 33 százalékkal szemben. 

A magyarok felének azonban sem tíz éve nem volt, sem most nincs megtakarított pénze.

A hitelekkel kapcsolatos könnyebb ügyintézés hatására 9 százalékkal, 66 százalékig nőtt a hitelelfogadás mértéke, miközben a negatív megítélés 8 százalékkal, 29 százalékra csökkent 2011-hez képest Nád-Kántor Marianna, a Cofidis márka-, és marketingkommunikációs vezetője szerint.

A technológiai fejlődés a válaszadók 63 százaléka szerint hozott pozitív változást, 

a pénzügyek online intézését tízből heten egyszerűbbnek tartják a korábbinál. 

A magyarok közel fele úgy gondolja, hogy a hitelfelvétel ma gyorsabb, mint 2011-ben.

A Cofidis Hitel Monitor emellett azt is feltárta, hogy az elmúlt tíz évben közel ugyanannyian rendelkeztek személyi kölcsönnel, mint lakáshitellel, ám akik a személyi kölcsönnel éltek, azok közül is 53 százalék kezdett lakásfelújítást, 41 százalék vásárolt lakást és több mint egyharmaduk költözött új lakásba.  A személyi kölcsönt felvevők 21 százaléka lakásfelújítási céllal vette fel hitelét.