A jogszabályi előírások és a piaci verseny is a magasabb energetikai hatékonyságú zöld otthonok arányának növekedéséhez vezet a magyarországi ingatlan állományban Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Csoport értékesítési igazgatója szerint.

Fotó: Oláh Tibor / MTVA

A szakember az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) részeként a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett hiteles energetikai tanúsítványok adatbázisa alapján kiemelte, hogy 

a BB (közel nulla energiafelhasználású) szint aránya (amelynek kötelező eleme például, hogy az energia felhasználása legalább 25 százalékban megújuló forrásból származzon) látványosan növekszik: a 2016-os 0,37 százalékról, 2021-re már 4,68 százalékra nőtt. 

Ehhez hozzájárult, hogy az újépítésű lakásoknál 2022. június 30-tól már ez a minimális szint, amivel használatbavételi engedélyt kapnak.

Mivel az eredetileg 2021. január 1-től életbe lépő szabályozás idejét halasztották, Kricsfalussy szerint a következő 1-2 évben a BB energetikai besorolású ingatlanok terén várható a legmarkánsabb növekedés, ami a CC-s besoroluású (korszerű) lakások kárára fog bekövetkezni. Ez már most is látszik: 

míg tavaly a CC besorolású lakások aránya 27,36 százalék volt, ez idénre 20,22 százalékra esett vissza.

 A Metrodom Csoport értékesítési igazgatója szerint a szabályozással 2022. július 1-től az újonnan épülő lakások közül eltűnnek a CC-sek, innentől valamennyi újonnan megépülő lakás energetikai szempontból zöldnek lesz tekinthető, ugyanakkor rámutatott, hogy 

az egyébként néhány éve még korszerűnek számító CC-s minősítésű lakások műszaki tartalmának növelése a BB, pláne az AA (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb) besorolás eléréséhez se nem egyszerű, se nem olcsó. 

A teljes kiviteli költség mérettől függően 4-5 százalékát teszi ki a műszaki tartalomnak az a különbsége, amely a CC-s és BB-s besorolást választja el egymástól, ami az egyik oka az ingatlanárak növekedésének is.

A Metrodomhoz tartozó cégek magyar menedzsment irányítása alatt állnak, székhelyük és központjuk Magyarországon van. A cég fő tevékenysége a lakóingatlan-fejlesztés, első társasházát, a 93 lakásos Mátyás tér 10-11-et 2013-ban adta át.