Az OTP-nél is elkezdődött a zöldlakáshitelek értékesítése – számolt be róla a bank kedd reggel. A pénzintézet elkötelezett amellett, hogy biztosítsa és elősegítse a fenntarthatóságot, amit többek között a környezeti lábnyomának csökkentésével, zöld pénzügyi termékek bevezetésével, valamint energiahatékonyságot növelő beruházások támogatásával szeretne elérni. Az MNB által meghirdetett Zöld otthon programban való részvétel pedig a következő lépés a hitelintézet számára a kitűzött célok elérése felé. 

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Magyarországon a lakáshitelezésben nem jelentek meg eddig a zöldszempontok, pedig a hazai lakásállomány energiahatékonysága alacsony. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy az 1960 előtt épült lakások többsége nem éri el az energetikai szempontból átlagos minőséget jelentő (FF) szintet. Az 1970-es évektől a rendszerváltásig épült ingatlanok esetében már nagy számban találkozhatunk CC minősítéssel is. A 2010 után épült házak és lakások már döntő többségben korszerű (CC) vagy magasabb minősítést értek el – olvasható az OTP közleményében. 

A hétfőn indult NHP zöldotthon lakáshitel bevezetésével a lakosság kedvező kamatozású kölcsönt vehet fel, hogy fenntartható, környezetbarát otthont vásároljon vagy építsen, amely megfelel a mai kor elvárásainak.

A Zöld otthon programban megfogalmazott feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, amely már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű, és energiafogyasztásának 25 százalékát már megújuló energiából kell fedeznie. 

Az OTP Banknál október 4-től elérhető az NHP zöldotthon lakáshitel induló díjkedvezményes akcióval.

Ügyfeleink részéről már a bevezetés előtt nagy volt az érdeklődés az új termék iránt. Az MNB statisztikái szerint az emberek újlakás-célra havi 20–25 milliárd forintnyi hitelt vesznek fel, hogy ebből mennyi lesz az új aránya, azt még nem lehet tudni, reményeink szerint folyamatosan növekedni fog

– mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.