Ami a fa építőanyagok hazai piacán megy, az nem elfogadható, ezért nem is hagyható szó és tettek nélkül. A kapott új jogkörünkkel élve, gyorsított ágazati vizsgálat elindításáról döntöttem, melynek kiemelt célja a piaci problémák feltárása és értékelése

– szögezte le Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a vizsgálat bejelentéséről szóló közleményben. 

A  gyorsított ágazati vizsgálat célja a fa építőanyagok hazai piacán is feltárni a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A ebben az erdészeti hatóságként a hazai faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek felügyeletét ellátó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőreivel működik együtt, az összehangolt helyszíni kutatások során a két hatóság ellenőrei több piaci szereplőnél is megjelentek.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A nemzeti versenyhatóság elnöke azt követően döntött a vizsgálatokról, miután a GVH-hoz számos jelzés érkezett a faanyagok árának az egész országban érezhető nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól, amit e kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztaltak 2021 során – dacára a harmadik negyedévben a konszolidáció irányába mutató globális fejleményeknek. 

A vizsgálat bejelentése nyomán a VG megkérdezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökét, Koji Lászlót, aki elmondta: országosan már nincs készlethiány építőfából, lokálisan azonban van rá példa, hogy a kívánt paraméterekkel nem a legközelebbi kereskedőnél tudják beszerezni a keresett terméket a vevők. 

Nagyot változott időközben az áruellátottság, és az árak is jelentősen szórnak, 

a világpiaci árszintek csökkenését követték a hazai árak, a 10–15 százalékos mérséklődés azonban megállt, további mozgásra nem mutatkozik esély.

Az építési fa tekintetében a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul, az építkezők összetett, sokszereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges alapanyaghoz  

– jelezte a GVH.

A versenyhatóság legújabb ágazati vizsgálata az ÉVOSZ elnöke szerint éppen az importfaáru helyzete miatt is nagyon fontos, mert vannak olyan importalapanyagból készült termékek, amelyek minimális feldolgozottság után exportként kimennek az országból, noha idehaza is szükség lenne rájuk. Erre utaló piaci jelzések folyamatosan érkeznek az szakszövetséghez, miközben nem látni tisztán az állami tulajdonú erdőkkel kapcsolatban, vagyis nem tudja az ÉVOSZ, hogy mi történik az erdőgazdaságok által kitermelt fával, hol és hogyan értékesítik azt az állami erdőgazdaságok. A kormány nem élt az építőanyagokra bevezetett elővásárlási jogával, s nem élt vele az építőfa termékek esetében sem – emlékeztetett Koji.

A fatermékek útjának nyomon követését az első piaci forgalomba helyezésüktől kezdődően a teljes értékesítési láncban – kiemelt figyelemmel a más országból származó faanyag legális eredetének ellenőrzésére – a Nébih látja el  – derül ki a versenyhivatal közleményéből. A faanyagok piaci vizsgálatának eredményeit a versenyhatóság  nyilvános piaci konzultációt követően jelentésben összegzi majd, a tervezet elkészítésére egy hónap áll rendelkezésre, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

A hatóság gyorsított ágazati vizsgálata nemrég zárult le a kerámia falazóelemek hazai piacán, és szeptember végén tették közzé az erről készült elemzés eredményeit.