Újabb 15 bázispontos emelésre készül a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így látja most a helyzetet a Reuters hírügynökség, amely szerint jövő kedden így 1,8 százalékra emelkedik az alapkamat. 

Fotó: Kallus György / VG

A magyar jegybank nyár elején kezdett kamatemelési ciklusba, az Európai Unióban elsőként, hogy az egyre növekvő inflációs nyomással harcba szálljon. Az első három alkalommal 30-30 bázispontos emeléseket hajtott végre, szeptemberben azonban a várakozásokkal ellentétben lassított az MNB és már csak 15 bázisponttal emelt a jegybank monetáris tanácsa. 

Mindezt annak ellenére, hogy az időközben nemhogy csökkent volna, de éppen szeptemberben 9 éves csúcsra emelkedett: 5,5 százalékos volt a drágulás éves szinten, szemben az augusztusi, 4,9 százalékkal. Sőt, még az adószűrt maginfláció is elérte a 4 százalékot szeptemberben, elérve a jegybanki 2-4 százalék közötti toleranciasáv legfelsőbb értékét. 

A Reuters gyors közvéleménykutatást végzett az elemzők körében és ez alapján  22-ből 21 elemző 15 bázispontos emelést jósol. Egyetlen elemző viszont úgy látja, hogy az MNB ismét 30 bázisponttal emel, ezúttal 1,95 százalékra. 

„A 15 bázispontos emelés októberre és novemberre is szinte biztosra vehető, így a december-február közötti időszakra is hasonlót várunk” 

– mondta a hírügynökségnek a HSBC elemzője, Agata Urbanska-Giner, aki szerint nem várható, hogy a jegybank a következő két évben vágna az alapkamaton, ezért nem fog nagyobb mértékben emelni a következő időszakban. 

Az elemzők szerint az MNB az év végéig 2,1 százalékra, 2022 végére pedig 2,4 százalékra emelheti az alapkamat mértékét. 

Az MNB kamatemelési ciklusa egyébként a régióban is érezteti már a hatását, hiszen szeptemberben már a cseh jegybank is nagyot emelt alapkamatán, 75 bázispontot, ahogyan a lengyel nemzeti bank is 40 bázispontos emelést hajtott végre meglepetésre. 

A magyar fizetőeszköz a kamatemelési ciklus első szakaszában még erősödött, de mostanra minden előnyét elveszítette, amelyet ez a lökés adott és jelenleg is a 360-as szinten áll az euróval szemben. 

Az infláció egyébként a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint 4,7 százalék körül alakulhat majd idén Magyarországon, jövőre pedig 3,9 százalék lehet, amely még mindig a toleranciasáv legfelső régiójában alakul majd. 

Többek között emiatt sem elképzelhetetlen, hogy a jövő héten mégis határozottabb lépést tesz a Magyar Nemzeti Bank és a 15 bázispont helyett nagyobbat emel az alapkamaton. 

„A szeptemberi infláció sokkal magasabb lett, mint ahogyan azt az MNB előzetesen várta és a kockázatok továbbra is felfelé mutatnak. Ez pedig arra sarkallhatja a jegybankot, visszatérjen a 30 bázispontos emeléshez októberben és novemberben is. Ezzel az év végére 2,5 százalékra emelkedne az alapkamat mértéke”

– mondta a Reutersnek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.