Fontos eredmény született a globális minimumadóról zajló nemzetközi tárgyalásokon: sikerült elérni, hogy a magyar érdekeket érvényesítsék – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Közölte, hogy a magyar álláspont végig következetes volt: világossá tették, hogy csak olyan globális minimumadót fogadnak el, ami nem jelent adóemelést Magyarországon, nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét, és megvédi a magyar emberek munkahelyét. 

Több mint 100 szövegmódosítási javaslat 2,5 év kitartó munkájának eredményét hozta meg. A tárcavezető ezek közül a három legfontosabb pontot kiemelte: az egyik szerint a társasági kulcsa nem fog változni, továbbra is 9 százalékos marad, ami Európában a legalacsonyabb. A globális adót célzott megoldással szedheti be Magyarország. 

Elérték azt is, hogy a valós gazdasági tevékenységet ne kelljen megadóztatni. Ez azt jelenti, hogy a vállalati és a vállalati munkabérkifizetések speciális számítási móddal levonhatók lesznek az adó mértékéből, tehát azok a cégek, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabérkifizetéssel járó tevékenységet folytatnak, azok ezt a kedvezményt tudják majd igénybe venni. 

A harmadik eredménye a megállapodásnak a miniszter közlése szerint, hogy 10 éves átmeneti időszakra speciális mérték fog vonatkozni, tíz éven keresztül az adó mértéke csökkentett adóbevallással, csökkentett adóbeszámítással lesz kiszámolva.