BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjelent a családi adó-visszatérítésről szóló kormányrendelet

A legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz.

A gyermekes katásoknak, ekhósoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adó-visszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját

– mondta Izer Norbert. 

A legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig. A nagy többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: 

ők azok, akik a családi pótlékot kapják, és jellemzően bérből, fizetésből élnek 

– tájékoztatott Izer Norbert. Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy ezeket az adatokat a Magyar Államkincstár átadja az adóhivatalnak. Így az adó-visszatérítés a legegyszerűbb módon, pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: 

akinek bankszámlára, annak a NAV átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az az adó-visszatérítést is készpénzben kapja

 – részletezte Izer Norbert. 

Fotó: Shutterstock

A magyar adó-visszatérítés az Európai Unióban a legszélesebb körű, családoknak járó adóügyi intézkedés, hiszen nemcsak annak a szülőnek jár vissza az adó, aki a családi pótlékot kapja, hanem annak is, aki szintén jogosult az ellátásra, így például a házastársnak is. De nemzetközi összehasonlításban nem csupán ebben egyedülálló a magyar családi adó-visszatérítés, hanem az igénybevételének egyszerűségében is – mondta az államtitkár. Azoknak is rendkívül könnyű dolguk lesz, 

akikről nem áll rendelkezésre a 2021-ben befizetett adó-visszatérítéshez minden adat, így annak a házastársnak, aki jogosult a családi pótlékra, de azt nem neki folyósítják, szükséges a számlaszám megadása ahhoz, hogy a NAV vissza tudja utalni az adót. 

Ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell kitölteni, ami otthonról, kényelmesen, online is megtehető – magyarázta Izer Norbert. Így azok a szülők is, akik december 31-ig elküldik nyilatkozatukat, 2022. február 15-ig megkapják a családi adó-visszatérítést – összegezte az államtitkár. 

Nem esnek el a kedvezménytől azok sem, akik jogosultak a kedvezményre, de az automatikus visszatérítéshez az idén év végéig még semmilyen információ nem áll az adóhivatal rendelkezésére 

– húzta alá Izer Norbert. Mint mondta, ők az éves adóbevallásukban érvényesíthetik a családi adó-visszatérítést, amelyet akár már március 1-én kézhez is kaphatnak. 

Az adó-visszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve idetartozik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem is 

– magyarázta Izer Norbert. De a gyermeket nevelő katások és ekhósok is visszakapják befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhósoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada (az ekhoalap 9,5 százaléka) jár vissza – tette hozzá.

A koronavírus-válság az egyházakat és a civil szervezeteket sem kímélte, ezért a családi adó-visszatérítés miatt kieső egy százalékok költségvetési támogatásként történő visszapótlásával segíti az érintett szervezeteket a kormány – emelte ki Izer Norbert. A szülők ugyanis még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról – jegyezte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.