Növekvő elvárásoknak kell megfelelniük a hazai pénzügyi vezetőknek, mindezt szűkös fejlesztési projektekre szánt erőforrásokkal. 

A következő egy évben továbbra is a csapatuk motiválásának, illetve az automatizáció kiterjesztésének párhuzamos megvalósítása lesz a legnagyobb kihívás

 – derül ki a PwC Magyarország harmadik alkalommal elkészített Pénzügyi vezetői felméréséből.

A kutatás szerint a CFO-k felismerték, hogy csak új kompetenciákkal lehet újfajta eredményeket elérni. Ennek tükrében az automatizálható területeken létszámcsökkentésre számítanak – közel 40 százalék várja például azt, hogy a klasszikus számviteli területeken kevesebb kolléga fog dolgozni. Ezzel párhuzamosan többen kisebb mértékű növekedést prognosztizálnak az adózás és a tervezés, előrejelzés területeken. A szakértők szerint a pénzügyi vezető csapatának képességeit nézve látszik, hogy

jelenleg a klasszikus számviteli, illetve adózási témák esetén a legnagyobb a tudás és tapasztalat. 

Ezzel szemben a vezetők jóval alacsonyabbra értékelik a csapattagok jártasságát az informatika, az adatelemzés, a változás- és projektmenedzsment, illetve az innováció területén. 

Fotó: Shutterstock

Lassan ugyan, de itthon is terjednek az innovatív eszközök a pénzügyi-számviteli területen. 

A felhőalapú megoldások már szinte megkerülhetetlenné váltak, 

így új lehetőségek és szempontok nyíltak meg a cégek előtt. A felmérés rámutat: bár a támogató informatikai infrastruktúrát a CFO-k megkerülhetetlennek látják, és úgy gondolják, hogy nagyon jelentősen hozzá tud járulni a pénzügyi terület sikerességéhez, továbbra is alig 50 százalék készített valaha informatikai térképet a pénzügy által használt rendszerekről és riportokról. 

Ha értékteremtésről van szó, akkor egyértelmű a pénzügyi vezető szerepe a megfelelő tervek, előrejelzések készítése kapcsán. A válaszokból kirajzolódik, hogy a többség a mai napig inkább táblázatokat használ erre a célra. Ugyanakkor ezen a területen igen jelentős változás történt az elmúlt egy év során, és számos esetben tapasztalható fejlődés, aminek keretében egységesebb, integrált tervezési folyamatot alakítottak ki a cégek.

A jelen kihívásairól beszélgetve a vezetők körében mindenki egyetért abban, hogy 

bár a megfelelő technológia nagyon fontos, de a nap végén a szervezeten, az emberek képességén és hozzáállásán múlik a transzformációs projektek sikeressége. 

Ugyanakkor a technológia továbbra sem egy elszigetelt réteg által működtetett „fekete doboznak” kell lennie. Ehhez elengedhetetlen a munkatársak fejlesztése, képzése, valamint új készségekkel rendelkező kollégák bevonása a meglévő csapatba. A változás a legtöbb esetben magával hozza azt az igényt, hogy a szervezet, a csapat felépítése az új folyamatokhoz igazodjon. Ez azt jelenti, hogy a komplex képzési, változásmenedzselési terv és a felső vezetői elkötelezettség a siker egyik sarokkövévé váltak – vonták le a konklúziót.