Júliusban a kivitel volumene 3,7, a behozatalé 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2019. júliusihoz mérten a külkereskedelem volumene az exportban 3,4, az importban 5,0 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 

A passzívum 210 millió euró volt, az egyenleg 396 millióval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Júniushoz viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,4, az importé 0,5 százalékkal nőtt. 

Fotó: Shutterstock

Euróban kifejezve az export értéke 11, az importé 15 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,9, a behozatalé 7,9 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi egyenleg 396 millió euróval romlott. (A passzívum 17 millióval több az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,3, a behozatalban 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 1,8 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 1,4 százalékkal erősödött.

Január–júliusban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 18, a behozatalé 15 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,2 milliárd euróval nőtt, és 3,5 milliárdot tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,6, a behozatalban 7,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 1,8 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 3,4 százalékkal  leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 4,8 százalékkal erősödött.