Szerdán ül tárgyalóasztalhoz a két nagy pedagógus szakszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Kisfaludy László a pedagógusok követeléseiről egyeztetni. A Pedagógusok Demokratikusok Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) korábban egyesítette sztrájkbizottságát, 2020 márciusában sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek a kormánnyal, de a koronavírus-járvány miatt azt felfüggesztették.

Fotó: Rosta Tibor

A PDSZ a közösségi oldalán azt írta: 

A kormány a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt kijelölte képviselőjét a sztrájkbizottsági egyeztetésekre. Szerdán kezdődnek a tárgyalások.

A két szakszervezet múlt héten közös sajtótájékoztatón ismertették a követeléseiket, melyek a következők:

  1. A Pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-étől a minimálbér összege legyen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára!
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

A miniszterelnök a pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy az oktatásban csak 2023-ban van lehetőség komolyabb bérrendezésre, addig 10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. A pedagógus szakszervezetek szerint nem tűrhet halasztást a pedagógusbérek rendezése, mert így is aggasztó mértékű a tanárhiány.