Az Embraer megkezdte az első magyar KC-390 Millenium szerkezeti összeszerelését. A brazíliai székhelyű globális repülőgépipari vállalat Gavião Peixoto-i üzemében a törzs és a szárnyak fő alkatrészeinek szerkezeti paneljei és keretei készülnek el a következő hetekben. Az első repülőgép átadása 2024-ben várható. A magyar kormány még 2020 novemberében kötött szerződést az Embraerrel két C-390 Millennium katonai szállító repülőgép megvásárlására. A megállapodás része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak.

A Magyarországnak szánt gépek légi utántöltési (AAR) konfigurációval is rendelkeznek majd – ez a Gripen vadászgépek szempontjából lényeges elem –, illetve az első olyan KC-390-esek lesznek a világon, amelyek a humanitárius küldetések végrehajtásához elengedhetetlen „intenzív osztály” konfigurációval is fel lesznek szerelve. Katonai és polgári küldetések teljesítésére egyaránt alkalmasak, valamint teljes mértékben NATO-kompatibilisek. 

Az Embraer az 1969-es alapítása óta eddig több mint 8000 repülőgépet szállított le. A KC-390 egy közepes méretű, sugárhajtású, multifunkciós rámpás szállító repülőgép, kiemelkedő rendelkezésre állási és alacsony életciklus-költség mutatókkal bír. Terhelhetősége 23 tonna. Az Airportal.hu korábban arról írt, hogy ezekre a repülőgépekre azért van szüksége a Magyar Honvédségnek, mert az Antonov An-26-os katonai teherszállítók végleg kiöregedtek. Az utolsó példányt 2020 júniusban vonták ki a szolgálatból.

A gépek gyártásának megkezdéséről az Embraer mellett a Honvédelmi Minisztérium is beszámolt. Utóbbi a közösségi oldalán arról írt, hogy a november 8-10. között szakértői szintű katonai delegáció látogatott Gavião Peixotoba a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség – mint a KC-390 program szakmai felelőse – vezetésével. A szakmai egyeztetésen túl a hazai küldöttség megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait.