Már nem az a kérdés, hogy lesz-e jövőre Sziget Fesztivál, és nem is az, hogy mikor, hiszen a dátumot – 2022. augusztus 10–15. – is bejelentették két hónapja, hanem az, hogy mennyiből rendezhető meg a jövőre hét- helyett kivételesen hatnapos programsorozat. A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás a VG-nek elmondta: a bérletek értékesítését egyelőre a legszűkebb körben, a törzsközönségnek kezdték el, és az első akciók során nagyon rövid idő alatt tízezres nagyságrendben adtak el belőlük. Ez is azt jelzi, hogy a közönség belföldön és külföldön egyaránt arra készül, hogy jövőre visszatér az élet a járvány előtti kerékvágásba, és újra lehet gigarendezvényeket tartani. Az elmúlt két évben az Európa-szerte, sőt világszerte lefújt fesztiválok miatt nemcsak a közönség van kiéhezve a fesztiválozásra, nemzetközi sztárfellépőkre, hanem a zenészek és a zenekarok is a bevételre, hiszen mindenki két szezont hagyott ki.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A jövő évi Sziget Fesztivál szervezői nem készülnek jelentős áremelésre, mármint a heti, azaz a hatnapos bérleteket illetően, amelyek ára hasonló lesz a korábbi, egy nappal hosszabb programra szólóéhoz. Ám

már a koncertpiacon is lemérhető az infláció, illetve a rendezvényszervezést is minden oldalról sújtó költségemelkedések hatása.

A Budapestre meghirdetett koncertekre már most legalább 20 százalékkal drágábbak a jegyek a pandémia miatti leállás előtt jellemzőnél, így a Sziget napi belépőinek és háromnapos jegyeinek árazását is a fellépők gázsijához kell igazítani. Ráadásul muszáj figyelembe venni az euró és a dollár árfolyamát is, hiszen a költségek jelentős része ezek valamelyikében jelentkezik, mindennek tetejébe az infláció is elszabadulni látszik – jelezte Kádár Tamás.

A csaknem két éve hibernálódott élő zenei piac újraindítása nem lesz olcsó

– mutatott rá a cégvezető. A hosszú leállás miatt az egész zeneiparban komoly probléma az elvándorlás, sok műszaki szakember és rendezvényszervező más ágazatokban helyezkedett el, és óriási a hiány a megfelelő tudású és tapasztalatú munkaerőből. A jövő évi Sziget megszervezésén például feleakkora csapat dolgozik, mint az előző évek programjain, miközben a két év elmaradt bevételei miatt a cég tulajdonosainak nagyon mélyen zsebbe kell nyúlniuk és alaptőkét kell emelniük a mínuszba szaladt mutatók miatt. A járvány első évét, 2020-at a lefújt fesztiválok miatt csaknem másfél milliárd forintos mínusszal zárta a cég, amely az idei rendezvényeit, a Gourmet Fesztivált, a Balaton Soundot és a Volt Fesztivált is 2022-re halasztotta, akárcsak a Szigetet.

Az árképzést nehezíti, hogy alvállalkozókból nemcsak hogy hiány van, mert a műszaki területről sokan a jól prosperáló építőiparba igazoltak, hanem időtálló árajánlatot sem nagyon lehet adni vagy kapni, hiszen az energia ára és a munkaerő költsége minden szinten jelentkezik és folyamatosan nő, meg sem becsülhető a jövő nyári nagyságuk. Kádár Tamás példaként említette, hogy a 2019-es 5-6 százalékos áremelés után van, amiért most 100 százalékkal többet kell fizetniük.

Mindenesetre a Fővárosi Önkormányzattal öt plusz öt évre aláírt közterület-foglalási szerződés is azt jelzi, hogy hosszú távra terveznek a fesztivál szervezői. Az is biztos, hogy ebben a hónapban elkezdik bejelenteni a fellépők névsorát, köztük olyan nagy nemzetközi sztárokét is, akik még sosem koncerteztek Budapesten, vagy nem ilyen nagy közönség előtt, mert az utóbbi két évben váltak világsztárokká – árulta el Kádár Tamás. Komoly felhozatallal kell készülni, ezt már a korábbi kutatások is kimutatták, óriási öngól lenne ugyanis a korábbiaknál szerényebb bulit hirdetni, és olyan forgatókönyv sincs a szervezők fejében, hogy jövőre bármelyik fesztivált ne tudnák megtartani.