Csalókra figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adó-visszatérítés ügyében: a csalók sms-ben, e-mailen, de akár telefonon is kereshetik a lakosságot, hogy bankkártyaadataikat megszerezzék,

 a NAV-nak azonban csak a bankszámlaszámra vagy a postacímre van szüksége a visszatérítés kiutalásához

 – figyelmeztetett a szóvivője kedden.

Kis Péter András kiemelte, vagy automatikusan történik az adó-visszatérítés vagy a NAV honlapján elérhető, úgynevezett VISSZADO-nyilatkozat kitöltésével. Amennyiben valaki ettől eltérően – például e-mailen kapott linkre kattintva – adja meg bankkártyaadatait, biztos lehet benne, hogy csalás áldozata lesz.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Facebook

A NAV szóvivője közölte, az emberek nagy részének, főleg azoknak, akik családi pótlékot kapnak, automatikusan utalják majd vissza az idén befizetett adójukat 2022. február 15-ig.

A családi pótlékot folyósító szerv ugyanis elküldi az adó-visszatérítéshez szükséges adatokat a NAV-hoz, így az érintettek bankszámlaszámát vagy postacímét. Azonban akiknek az adatait az adóhivatal nem ismeri, nekik december 31-ig be kell küldeniük a Nav-hoz a visszatérítéshez szükséges VISSZADO-nyilatkozatot.

Hozzátette, aki az idén akár csak egy napra is családi kedvezményre volt jogosult, az visszakaphatja az idén befizetett adóját egy maximális keretösszegig.

A szóvivő szerint a VISSZADO-nyilatkozat kitöltése akkor ajánlott, ha például az apa családi pótlékra lenne jogosult, de azt az anya kapja meg, akkor neki a bankszámlaszámát vagy címét érdemes megadnia a NAV-nak az év végégig, hogy az adó-visszatérítés jövőre az év elején automatikusan megtörténjen.

Ugyanakkor jelezte, ha valaki lemarad a december 31-i határidőről, annak sem kell aggódnia, mert ebben az esetben az adó-visszatérítését a május 20-ig esedékes szja-bevallásban kérheti.