Egymilliárd forintos fejlesztést és új campust tervez 2022 végéig Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – közölte az intézmény szerdán. 

Az egyetem agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi képzéseket indít Szarvason, emellett biztosítják a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést – idézték a közleményben Gyuricza Csaba rektort.

A szarvasi Halászati Kutatóintézet a MATE-n tanulók gyakorlati és halászati, valamint öntözési kutatási képzőhelye lesz, ott valósul majd meg a fejlesztés.

Fotó: Karnok Csaba

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő a közlemény szerint kiemelte: a természeti feltételek változásai miatt eredményes mezőgazdálkodás ma már nem valósítható meg öntözés nélkül. Szarvason pedig több évtizedes hagyományai vannak az öntözéses gazdálkodás kutatásának és oktatásának. A politikus hozzátette: jelentősen megnőtt Békés megyében a fiatalok igénye a helyben elérhető felsőfokú képzések iránt. 

A fejlesztés hozzájárulhat Szarvas verseny- és népességmegtartó képességének növeléséhez is – olvasható a közleményben. 

A MATE Szarvason idén szeptemberben mezőgazdasági mérnöki alapképzést indított levelező formában. A szakirányú továbbképzések közül öntözési szakmérnöki, környezetvédelmi és vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzés érhető el. Keresztféléves eljárásban mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterképzés indul majd levelező munkarendben – írták.