Az, hogy elérhetővé vált a kivitelezői lista a napelemes konstrukciónál, azért mérföldkő, mert ez alapján a szerződéskötések is megkezdődhetnek. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, első körben december 6-tól lehet beadni. A felhívás Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének a része, a kormány szándéka szerint 

ezen a csatornán keresztül akár 35 ezer család rezsiterhei is csökkenhetnek.

Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Az alapkoncepció az, hogy az átlagjövedelem alatt kereső háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt viszont akár 11,3 millió forint. 

A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. 

A felhívás kiegészült a katás vállalkozókkal, így közülük is jogosultak pályázatot benyújtani a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők. Az elbírálás pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket.

A magánszemélyek az első ütemben 2021. december 6. 17 óra és 2022. január 12. 18 óra között pályázhatnak. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

A pályázat beadásához vagy elbírálásához semmilyen előzetes szolgáltatási díjat (pl. kivitelezői felmérés, pályázatírói ügyintézés stb.) nem szükséges megfizetni. 

A kiírók így azt javasolják a pályázóknak, hogy a támogatási döntés előtti fizetési kötelezettségvállalások kapcsán körültekintően járjanak el. A kivitelezők a pályázat pozitív elbírálása esetén tarthatnak igényt előlegre, ám azt sem az igénylő magánszemély, hanem közvetlenül a támogató fizeti ki számukra.

A jövedelemszámítás újragondolásával tisztult a kép, de mivel a napelemek világpiacát is árrobbanás és ellátási zavarok jellemzik, a kivitelezők nehezen adhatnak egy-másfél évig is fenntartható árajánlatot 

– a 200 milliárd forintos pályázat megjelenését követően erről Mokry Tamás, a napelemes piac egyik legnagyobb szereplője, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője beszélt a VG-nek. A szakértő továbbá jelezte, a vállalkozói szerződést is meglehetősen egyoldalú, hiszen az kizárólag a fogyasztót védi. 

Mokry Tamás szerint az is elgondolkodtató, hogy bár a felhívásban 5 kilowatt a felső határ, a leggyakoribb hazai rendszerméret 7–8 kilowatt, az pedig a felhívásban nem egyértelmű, hogy a többletigény hogyan elégíthető ki önerőből. A fajlagos költséghatárba így a 4 kilowatt alatti rendszerek várhatóan egyáltalán nem fognak beleférni, azaz ha valakinek nincs minimum 4400 kilowattórás éves villanyszámlája, nem sok esélye lesz elindulni.

Az mindenesetre előremutató, hogy 

az elbírálás pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. 

Ez azért fontos, mert a pályázatnak eleve az energiaszegénységben élőket kellene támogatnia. Ahhoz viszont, hogy az informatikai rendszer ne dőljön össze a kérelmek beadásakor, fontos, hogy a hozzá szükséges kitöltőprogramnak legalább két héttel a határidő előtt elérhetőnek kellene lennie.