Újra vérplazmára van szükség a koronavírusból meggyógyult betegektől, a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). A vérkészlet növekvő felhasználás miatt fokozott teljes véradásra is szükség van.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Egyre több a koronavírus okozta megbetegedésben szenvedő beteg, folyamatosan nő az igény a speciális plazmakészítményre. Az OVSZ azt kéri a véradóktól, hogy aki a járvány negyedik hullámában bizonyítottan átesett koronavírus-fertőzésen, mielőbb jelentkezzen mintavételre.

Sok covidos betegnek, akik most küzdenek a fertőzéssel terápiás plazmakészítményre van szükségük a gyógyuláshoz. Az OVSZ azt írta, hogy mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés nem szükséges. Érkezéskor a véradók jelezzék, hogy plazmadonornak jelentkeznek

Az OVSZ szerint a  vérkészlet egyensúlyát egyre nehezebb fenntartani, a megbetegedések miatt a kiszállásos véradások lemondása egyre nő, ugyanakkor a kórházi felhasználási igények is folyamatosan emelkednek. 

További információk az OVSZ honlapján találhatók.