Mintegy 572 milliárd forint volt az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedév során, mely a negyedéves 4,2 százalékának felel meg, azonban a szeptember végéig tartó 12 hónap során az államháztartás hiteligénye  4013 milliárd volt, ami a GDP 7,7 százalékának felel meg – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közléséből, mely a pénzügyi számlák előzetes adatain alapul.

A központi kormányzat finanszírozási igénye a negyedév során 548 milliárd, a társadalombiztosítási alapoké 74 milliárd forint volt, míg a helyi önkormányzatok 51 milliárdos többlettel zárták a szeptemberig tartó három hónapot.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó adóssága szeptember végén 42 106 milliárd forint, a GDP 80,5 százaléka volt, az Eximbank nélkül 40 922 milliárd, a GDP 78,3-ét érte el.

Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya a harmadik negyedév végén a GDP 42,9, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 98,7 százalékát tették ki, így a nettó a GDP 55,8 százalékát érte el.

Az államháztartás kötelezettségei közül a negyedév során kiugró mértékben nőtt az államkötvény-állomány, a fő partnerszektor pedig a külföld volt, míg a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó állampapír-vásárlásai elmaradtak az előző negyedévektől.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége a szeptember végén zárult egy évben 2824 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt.