Hiánypótló építményinformatikai mesterképzést indít jövőre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), miután a technológiai felzárkózás korát élő magyar építőiparnak égető szüksége van a hatékonyságot növelő digitális fejlesztésekre és az ezekhez értő szakmérnökökre. 

Az építményinformatikai képzés ráadásul angol nyelven zajlik, így az ott végző szakemberek nemzetközi környezetben is tudják majd hasznosítani tudásukat. A magyar építőipar számára a digitalizáció jelentheti az egyik kitörési pontot a versenyképesség javítására – közölte a hír kapcsán a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvereket fejlesztő és forgalmazó, bécsi központú cég. A piacon már számos építőipari, épületüzemeltetési szoftver érhető el. 

Fotó: Shutterstock

A projektek résztvevői között folyamatos, valós idejű információáramlást biztosító szoftverek használata alapszinten rendkívül gyorsan elsajátítható. Akinek van okostelefonja, és gyakran megfordul a közösségi médiafelületeken, vagy rendelt már valamit online, néhány perc alatt minden, a munkájához nélkülözhetetlen funkció működését megismerheti, elsajátíthatja. A digitális megoldások használatának eszközigénye minimális, az építési területeken elegendő egy megbízhatóan működő okostelefon vagy egy táblagép – mondta Simon Szilárd, a szoftvercég magyarországi részlegének vezetője.