Az autópiacot sújtó csiphiány hatására az előző hónapban 6,2 százalékkal több, 12 040 használt személyautót regisztráltak az országban, mint tavaly ilyenkor – derült ki a DataHouse adataiból. A JóAutók.hu gyűjtése szerint az élénkülő kereslet az árakon is meglátszik; egyes kategóriákban év eleje óta 20 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedtek az árak. 

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója elmondta: 

a vásárlók egyre nagyobb része fordul a használt autók felé, októberben már közel negyedével kevesebb új személygépkocsit adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban. 

Hozzátette: az alkatrészhiány miatt visszaeső termelés jelentősen kitolta az új autók esetében a megrendelés és az átvétel közötti várakozási időt, miközben a gyártási költségek növekedése számottevő áremelkedéssel is járt.

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értékektől, október végére azonban a piac már teljesen behozta a lemaradását. Az év első tíz hónapjában összesen 110 013 használt gépkocsit importáltunk az országba, ez a szám gyakorlatilag megegyezik az előző év azonos időszakában regisztrálttal.

Október végéig az újautó-eladások száma 103 683 volt, ami az év első felében tapasztalt felfutás miatt még mindig 1,6 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi 102 054-es szintet.

Egyre kevesebb új személyautót helyeznek forgalomba

Idén októberben 9131 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, csaknem négyszázzal kevesebbet, mint szeptemberben.

A harmadik negyedévben ugyanakkor az újautó-eladások száma már 13,6 százalékkal alakult a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szint alatt, októberben pedig csupán 9131 új személygépkocsit értékesítettek, ami 23,6 százalékkal kevesebb a tavaly októberi 11 950-es volumennél.

Fotó: Kallus György / VG

A félvezető-ellátás bizonytalansága legalább a jövő év közepéig kitart, ami tartósan magas szinten tartja a keresletet a használt autók piacán

– figyelmeztetnek iparági szakértők. A megnövekedett kereslet miatt várhatóan az év hátralévő hónapjaiban is magas szinten marad az import volumene, így szinte bizonyossá vált, hogy 2021-ben a tavalyi 130 430-nál több használt gépkocsi áramlik majd az országba.