Miközben hónapok óta arról szólnak a hírek, hogy az állam visszavásárolja a 2005-ben privatizált Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, megkezdődött az objektumot kiszolgáló infrastruktúra felújításának az előkészítése.

Elhárul a balesetveszély

A II. világháború alatt előkészített, megtervezett (végül 1950-ben átadott) reptér útja, a Ferihegyi gyorsforgalmi út nyolcvan éve épült meg, első szakaszát 1940 és 1943 között adták át a forgalomnak. A X., XVII. és XIX. kerületet is átszelő útra ráfér a felújítás. A műszaki állapota az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott, miközben a forgalom ugrásszerűen nőtt. A kormány döntése alapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megkezdte a gyorsforgalmi út fejlesztésének az előkészítését.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója a közösségi oldalán jelentette be a beruházást.

Tervezői közbeszerzési tenderünket a Főmterv Zrt. és az Utiber Kft. konzorciuma nyerte meg. A kiviteli terveknek és a tenderdokumentációnak 2022. június 28-ig kell elkészülnie

– közölte.

Egy 100E repülõtéri járat halad a belváros felé a Ferihegyi repülõtérre vezetõ út felüljáróján a Határ úti csomópontnál Fotó: Róka László / MTVA

Mint részletezte, a repülőtérre vezető út ma rendkívül rossz állapotú, balesetveszélyes. 

„A nyolc évtizeddel ezelőtt kitalált megoldás, a szervizútszerűen vezető Gyömrői út két fele közötti »csatorna« ma már alkalmatlan a budapesti repülőtér kulturált és gyors megközelítésére, s a többi funkciójának sem tesz eleget. A középen lehatárolt, 2x1 sávos gyorsforgalmi úton egyetlen apró fennakadás többórás torlódást eredményezhet, számtalan közlekedőnek okozva ezzel kárt, elvesztegetett időt. Az út jelenlegi műszaki állapota és minősége rendkívül alacsony színvonalú, áteresztőképessége kicsi, a környezete pedig, amellyel a hazánkba repülőgéppel érkező külföldiek először találkoznak, nem méltó sem Budapesthez, sem Magyarországhoz” – fogalmazott a szakember.

Nagyszabású fejlesztés

A rekonstrukció révén egységes, egybenyitott, korszerű főút jön létre, bizonyos szakaszon új buszsáv, gyalog- és kerékpárutak épülnek. A munkafolyamat a Határ úti metróállomás vonalától a főváros határáig terjed. A felújításkor a mai, szalagkorlátokkal tagolt szakaszok helyett az etap jelentős részén egységes, 2×2 sávos út épül, hogy megfeleljen a XXI. századi követelményeknek, és csökkenjen a zavarérzékenység. Ez a beruházás ugyanakkor nem csak a repülőtér elérhetőségének a javítására irányul. A BFK olyan nagyszabású városfejlesztést tervez, melynek köszönhetően javul a dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolat is. A tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése, de bármely közlekedési mód használói a közlekedésbiztonság jelentős javulására számíthatnak.

Vitézy szerint is az invesztíció túlmutat a belváros és a légikikötő közötti közúti kapcsolat javításán.

 Egyszerre szolgálja a dél-pesti kerületek és egyes városrészek közötti közúti, közösségi közlekedési, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok javítását, másrészt egy ilyen megújult infrastruktúra nagyszabású városfejlesztést indíthat el. Az út menti barnamezős területeken jelentős építkezések és ingatlanfejlesztések kezdődhetnek, s ez egész Budapestnek kedvező lehet. Városias jellegű főutat terveznek a Határ úti metrómegállótól egészen a főváros széléig, a repülőtér irányába.

A cikk a Figyelő hetilap legújabb számában került publikálásra.