Számos országot megelőzve Magyarország a 13. lett a 37 OECD-országot vizsgáló, Tax Foundation által készített idei adó-versenyképességi rangsorban – jelezte közleményében az EY.

A Tax Competitiveness Index azt vizsgálja, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet a befektetések, valamint a munkavállalók és a vállalkozások számára.

Magyarország (13.) megelőzi többek között Németországot (16.), Ausztriát (18.), az Egyesült Államokat (21.), Szlovéniát (25.), az Egyesült Királyságot (22.) és Lengyelországot (36.) is. A rangsor élén Észtország áll, míg a sereghajtó Olaszország (37.).

Fotó: Róka László / MTI

A jelentés készítőinek elsősorban az OECD-országok között legalacsonyabb, mindössze 9 százalékos társasági tetszik, 

de kedvezően értékelik a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat és az egykulcsos jövedelemadót is. Hátrányosnak tartják ugyanakkor a fogyasztást sújtó magas adóterheket, leginkább a rekordmagas áfakulcs (27 százalék) miatt, továbbá azt, hogy a vállalatok elszenvedett veszteségeiket nem tudják több éven keresztül leírni a későbbi nyereségeikből.

Megtartotta versenyképességét a hazai adórendszer az eddigi kormányzati intézkedések hatására. A kedvező adózási feltételek Magyarország gazdasági teljesítőképességében is megmutatkoznak. Jövőre többek között tovább csökkennek a munkáltatói terhek, és egyszerűsítik az egyéni vállalkozók átalányadózási szabályait is, így várhatóan tovább erősödik Magyarország pozíciója a rangsorban

– mondta Heinczinger Róbert, az EY adópartnere.