Az egy évvel korábbinál közel 33 százalékkal több, összesen 111,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek novemberben a háztartások 

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az év végi időszakban szokatlanul erős kereslethez valószínűleg az október óta elérhető Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult. A fogyasztási hiteleknél már kicsit változatosabb a kép. A személyi kölcsönöknél 38,3 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami kevéssel ugyan, de elmaradt az októberre kimutatott volumentől, de az egy évvel korábbi 23,9 milliárdot jócskán meghaladta. A szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is stabilan erős a kereslet, a novemberre kimutatott, 9,3 milliárd forintnyi új szerződés csak hajszállal maradt el az októberi mennyiségtől. 

A babaváró kölcsön viszont eddigi történetének egyik leggyengébb hónapját zárta,

legalábbis ami az új szerződéseket illeti: ezek mennyisége ugyanis mindössze 37,6 milliárd forintot ért el, ami mind az októberi 44,5 milliárdtól, mind az egy évvel korábbi 49,7 milliárdtól jóval elmarad.

Fotó: Shutterstock

Az MNB első tizenegy havi számain ugyanakkor az látszik, hogy történetének legerősebb évét zárhatja a lakossági hitelpiac Magyarországon. 

Ez elsősorban a lakáshiteleknek köszönhető, amelyeknél közel 40 százalékkal nőtt az újonnan megkötött szerződések összege, megközelítve így az 1200 milliárd forintot. Jóval visszafogottabb ütemben, de stabilan nőtt a fogyasztási hitelek piaca is: az itt kimutatott, 1142,8 milliárd forintos volumen 6,7 százalékkal magasabb asz egy évvel korábbinál. A babaváró kölcsönnél ugyanakkor már több mint 11 százalékkal csökkent az új szerződések összege 2020. első tizenegy hónapjához viszonyítva, igaz, így is meghaladta az 509 milliárd forintot.

A háztartások hiteleinek állománya közben hónapról hónapra újabb csúcsokra tör: november végén 9277,9 milliárd forintot tett ki, amely 15,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál.