Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetője intézkedett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében – derül ki az ÁSZ jelentéséből. Többek között az ÁSZ arra hívta fel a OMSZ vezetőjének figyelmét, hogy a vagyongazdálkodás és a vagyonvédelem alapvető feltételeit teremtse meg az OMSZ vezetője, az ÁSZ szerint a meteorológiai szolgálat már 2021-től szabályszerűen működik. 

Fotó: Shutterstock

Mi az OMSZ feladata?

Az OMSZ feladata rendszeres időjárási megfigyelések végzése, az időjárás előrejelzése, a nyilvánosság tájékoztatása, illetőleg a mindezekhez szükséges infrastruktúrák működtetése. Az operatív tevékenységek mellett a szolgálat fejlesztési és adatelemző klimatológiai feldolgozásokat is végez. Ahhoz, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezhesse az időjárást, és megfelelően hasznosítsa az időjárási adatvagyont, az általa kezelt nemzeti biztosítja az alapot. A minőségi feladatellátás alapvető feltétele, hogy a szervezet vagyongazdálkodása és az ennek alapját képező nyilvántartások és leltárak szabályszerűek legyenek, a szervezet naprakész információkkal rendelkezzen a nála lévő vagyon állományáról. 

Nemzeti vagyonnal gazdálkodnak 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vagyona a nemzeti vagyon része. Az ilyen vagyonnal történő gazdálkodás tehát közérdek. Az Állami Számvevőszék minden évben ellenőrzi az éves költségvetési törvény végrehajtását, majd a feltárt kockázatok kezelése érdekében ráépülő ellenőrzéseket is végrehajt. Ezek az ellenőrzések támogatják az ellenőrzött szervezetek szabályszerű gazdálkodását és a javaslatok elősegítik az Alaptörvényben megfogalmazott alapvetések érvényesülését a szervezetek mindennapi életében. Az Állami Számvevőszék ellenőrzése megállapította, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a szervezeti és működési szabályzattal és a gazdálkodás alapvető dokumentumaival rendelkezett, azonban számviteli politikája és a számlarendje nem tartalmazott olyan elemeket, amelyek szükségesek az intézmény sajátosságainak megfelelő értékeléshez, elszámoláshoz. Nem rendelkezett a jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalmú eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzatával, továbbá a 2017-2019. években mennyiségi leltárfelvételt nem végzett, a mérleg tételeit alátámasztó, szabályszerű leltárt nem készített. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője a teljesítmény mérésének feltételeit nem alakította ki, így nem volt biztosítható a költségvetési szerv valamennyi tevékenységének és céljának a hatékonyság és az eredményesség követelményeivel való összhangja. 

Magas kockázatot azonosított az ÁSZ

Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjének tevékenységében az Állami Számvevőszék magas kockázatot azonosított. Az ÁSZ ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökével a feltárt hiányosságokat. Ennek eredményeként az elnök intézkedett a számviteli politika, a számlarend, valamint az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata kijavítására, elrendelte a leltározást és a kapcsolódó egyeztetéseket. Tájékoztatást adott továbbá a gépjárművek igénybevételének és használatának rendje szabályozásáról, valamint a teljesítménymérés feltételeinek kialakítása érdekében tett intézkedéseiről. 

Fotó: Sóki Tamás

Eltűntek a fekete felhők az OMSZ égiszéről

A vezető által megtett intézkedések a közpénzügyi helyzet javulását eredményezték, mivel azok a 2021. évtől megteremtik a vagyongazdálkodás szabályszerűségének, a vagyon védelmének és megőrzésének alapvető feltételeit. A fennmaradt hiányosság javítása érdekében az Állami Számvevőszék egy javaslatot fogalmazott meg az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke számára, amellyel kapcsolatban a szervezet vezetője szintén intézkedéséről adott tájékoztatást.