Októberében az ipari termelői árak átlagosan 18,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A belföldi értékesítés árai átlagosan 26,6 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 19,9, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 42,9 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 37,4, a beruházási javakat gyártókban 5,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 7,0 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 14,3 százalékkal nőttek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 8,5, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 212,2 százalékos volt a drágulás.

Az év első tíz hónapjában a belföldi értékesítési árak 14,2, az exportértékesítési árak 10,7, az ipari termelői árak összességében 11,9 százalékkal emelkedtek.