A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat, vagyis a szülő belföldi bankszámlaszáma vagy postacíme nélkül nem tud utalni az adóhivatal.

Tehát fontos kiemelni, hogy ezen adatok valamelyikére mindenképp szüksége van a NAV-nak, nincs szüksége viszont egyéb bankkártyaadatokra, amelyeket telefonos csalók próbálnak megszerezni.

Fotó: Shutterstock

A gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig, vagyis szülőnként legfeljebb 809 ezer forintot.

Ha a családban két kereső van, akkor mindketten jogosultak az adóvisszatérítésre, tehát ahol mindkét szülő dolgozik, ott összesen legfeljebb 1 millió 618 ezer forintnyi visszatérítésre jogosultak.

Számítások szerint az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint, és összességében 600 milliárd forintnyi támogatást jelent.

Annak a szülőnek, aki családi pótlékot kap, nincs teendője, hiszen az ő adatait a családi pótlékot folyósító szervtől megkapja a és az adó-visszatérítést ugyanolyan formában – bankszámlára utalással vagy postán – juttatja el a szülőkhöz, mint a családi pótlékot. 

Viszont azoknak, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre és szeretnék megkapni 2022. február 15-éig az adó-visszatértést, ki kell tölteniük a VISSZADO-nyilatkozatot és be kell nyújtaniuk december 31-éig a NAV-hoz.

Nem érdemes lemaradni a határidőről, mert már a után is csaknem félmilliós visszatérítés jár.

A NAV honlapján az szja-visszatérítés rovatban röviden és részletesen is megtalálhatók a legfontosabb hírek és tudnivalók a témában, és itt érhető el a NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO-nyilatkozat is a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással. 

A Gyakran ismételt kérdések menüpont az ügyfélszolgálatokon feltett, e-mailben, Facebook-üzenetben küldött, gyakorlati kérdésekre válaszolva segít eligazodni a visszatérítés szabályaiban. Innen tölthető le a legfontosabb tudnivalókat összefoglaló Szja-visszatérítési kisokos című kiadvány is, a VISSZADO-nyilatkozat kitöltésének lépéseiről pedig videó is készült.

 

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban ellenőrizhetők a NAV által ismert adatok, és itt tölthető ki legegyszerűbben a VISSZADO-nyilatkozat, amely nyomtatható formában is letölthető az adóhivatal honlapjáról, de a NAV ügyfélszolgálatain is elérhető.

A nyilatkozat beküldéséhez lehet használni okostelefont, tabletet vagy számítógépet is, de természetesen postán és személyesen is benyújtható.

Ha valaki nem küldi be a nyilatkozatot, és a NAV az adatok nélkül nem utalja ki a visszajáró összeget, akkor az utólag a 2021-es szja-bevallásban igényelhető vissza, ebben az esetben legkorábban 2022. március 1-től juthatnak hozzá a szülők a visszajáró összeghez.