Az Országgyűlés 122 igen, 16 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta, hogy kivételes eljárásban tárgyalják az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvény módosítását.

A javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az élelmiszerpazarlás megelőzése és csökkentése érdekében, majd Nagy István agrárminiszter adta elő. Ennek értelmében többek között a 100 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező, a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő élelmiszer-kiskereskedő a kereskedelmi forgalmazás céljából a birtokában lévő élelmiszert jogosult karitatív szervezet javára felajánlani.

Fotó: Shutterstock

Emellett köteles az általa meghatározott élelmiszerhulladék-csökkentési tervében foglaltak szerint eljárva a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. részére felajánlani.

A módosítás alapján a kiskereskedelmi felső sávjában 2,5 százalékról, 2,7 százalékra emelkedne az adó mértéke. A törvény a javaslat értelmében 2022. február 1-jén léphet hatályba, ha az Országgyűlés kedden az összevont vitát követően megszavazza.