A külföldi vállalkozások teljesítménye mind végső irányító ország, mind gazdasági tevékenység szerint erősen koncentrált: egyrészt a hozzáadott érték felét a feldolgozóiparban realizálják, másrészt a teljesítmény több mint négyötödét előállító legnagyobb vállalkozásokat mindössze 10 országból irányítják, amelyek közül Németország és az Egyesült Államok szerepe meghatározó – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglalójából.

A koronavírus-járvány a vállalati szektor egészét tekintve közel azonos hatást gyakorolt a külföldi és a hazai irányítású vállalkozások teljesítményére, nemzetgazdasági áganként viszont jelentős eltérések tapasztalhatók. 

2018-ban az unió tagállamaiban a vállalati szektor hozzáadott értékének több mint negyedét külföldi irányítású vállalkozások állították elő. Hozzáadott értékéhez legmagasabb arányban (67 százalék) Írországban járultak hozzá külföldi ellenőrzés alatt álló vállalkozások. A 2004 óta csatlakozott tagállamok többségében (Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban és Bulgáriában) magas, 33 százalékot meghaladó ez az arány. 

Fotó: Vajda János / MTI

A Dél-Koreából irányított vállalatok Magyarországon elsősorban elektronikai iparral, villamos berendezés, valamint gumi-, műanyagiparral foglalkoztak. 2020-ban a dél-koreai leányvállalatok árbevételének 74, hozzáadott értékének 81 százaléka ezekből a tevékenységekből származott.

2020-ban a Magyarországon működő vállalkozások 2,1 százaléka (13,9 ezer) állt külföldi irányítás alatt. Alacsony számuk ellenére a külföldi vállalatok az összes hazai vállalkozás árbevételének, valamint hozzáadott értékének közel felét realizálták, és a bruttó tárgyieszköz-beruházások több mint négytizedét valósították meg. Az összes hazai vállalkozás munkavállalóinak negyedét szintén külföldi irányítású leányvállalatok foglalkoztatták.

A járvány hatására 2020-ban a Magyarországon működő vállalkozások által előállított hozzáadott érték az előző évhez viszonyítva folyó áron alig változott , közel hasonló mértékű volt a külföldi és a hazai irányítású vállalkozások körében egyaránt.

A Magyarországon működő külföldi vállalkozásokat 2020-ban 102 különböző országból irányították, a tulajdonosok 66 százalékának székhelye az valamely tagállamában volt.

A 2020. évi teljesítménymutatók alapján a legtöbb nemzetgazdasági ágban – a szállítás és raktározás kivételével – az Európai Unió tagországainak túlsúlya érvényesült a külföldi irányítású vállalkozások körében.

Az unióból irányított leányvállalatok a külföldi vállalkozások árbevételéből és bruttó hozzáadott értékéből 59, foglalkoztatottainak számából 68 százalékkal részesedtek. A teljesítmény- és a munkaügyi mutatók alapján az energiaiparban, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás ágban volt a legmagasabb, legalább 80 százalékos az EU tagországainak aránya – derül ki a KSH adataiból.