A cégek és a munkavállalók szempontjából is meghatározó, hogy mennyire hatékony az újonnan felvett kollégák beilleszkedési folyamata 

– derül ki a Profession portál reprezentatív kutatásából. A zökkenőmentes betanulás termelékenységi szempontból, a munkahelyi mihamarabbi eligazodás pedig a pozitív élmények és a javuló vállalati kultúra miatt éri meg minden résztvevőnek. A munkavállalók alig fele hallott a beilleszkedés segítésére létrehozott mentorprogramokról, a többi dolgozónál, akik ismerik ezeket, rendkívül népszerű a kezdeményezés.

Fotó: Shutterstock

A megkérdezett munkavállalók közül csak minden ötödik munkahelyén van kifejezetten a beilleszkedési és fejlődési folyamatokra dedikált mentorprogram, de további 26 százalékuknál kijelölnek olyan mentort, aki segít a munkába való betanulásban és a vállalati eligazodásban, az esetek harmadában akárkihez fordulhatnak a kérdéseikkel, segítséget kapnak. 

Mindössze 4 százalékuk közölte, hogy egy új munkavállalónak támogatás nélkül kell beilleszkednie a cégnél, és további 8 százalékuk szerint nincs is különösebben szükség ilyen jellegű segítségre. Ezeknél a hagyományos eljárásoknál a formális mentori program kevésbé közismert: a munkavállalók csaknem felének például nem is volt tudomása erről a fajta megoldásról, 34 százalékuk hallott már ilyen programról, de még nem volt részese, a megkérdezettek 18 százaléka azonban korábban már szerzett róla tapasztalatot. 

Azoknak a dolgozóknak, akiknek a munkahelyén működik ilyen program, 64 százaléka gondolja, hogy azért fontos ez a fajta integrációs metódus, mert az új kollégák így kapcsolódhatnak be leggyorsabban a munkafolyamatokba, emellett 57 százalékuk tartja fontos előnynek, hogy elősegítheti az új munkatársak hosszú távú elköteleződését

– mondta Dencső Blanka, a Profession piackutatási szakértője.

A mentori rendszert alkalmazó cégeknél dolgozók közül minden harmadik válaszolta, hogy a munkahelyén a próbaidő lejártáig – általában három hónapig – tart ez a folyamat, minden negyedik esetben két-három hét volt a metódus. Tizenegy százalékuk nyilatkozta, hogy a program addig tart, ameddig az új kolléga igényt tart rá, ez akár a cégnél töltött idő végéig is fennállhat, 2 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a betanítási program kizárólag a munkavállaló első napjára korlátozódik.