A koronavírus-járvány kapcsán nyújtott bértámogatásokból azok sem maradtak ki, akik saját magukat foglalkoztatják, ők november végéig igényelhettek egyszeri 219 ezer forintos segítséget. A lehetőséggel több mint 76 ezre éltek, köztük fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók, közel 17 milliárd forint értékben – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

Fotó: Shutterstock

A támogatásban azok részesülhettek, akik korábban alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni és az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét űzik. Ők a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphattak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás főként a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozások számára könnyítette meg a fennmaradást.

Legtöbben a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből pályáztak, míg foglalkozási ágak közül a fodrászok, kozmetikusok vitték a prímet, az igénylők közül több mint 30 ezren szépségápolással foglalkoznak.